Heupklachten

Wat zijn heupklachten

Pijn aan de heupen is meestal een gevolg van artrose of een slijmbeursontsteking. Omdat het overgrote deel van de mensen op de zij slaapt, uit heuppijn zich vooral in de nacht. Dit kan je nachtrust ernstig verstoren, waardoor je overdag niet goed functioneert. Gelukkig hoeft heuppijn je leven niet te verzieken. Wij geven tips om heupklachten te verminderen en zelfs volledig te verhelpen, zodat je voortaan weer prinsheerlijk slaapt.

 

Toplijst beste middelen bij pijn heupen na slapen op zij 

Deze wordt later aangevuld.

 

Veelvoorkomende heupklachten

Heuppijn kent veel symptomen. Zo kun je enkel pijn hebben aan de linker- of rechterheup, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bil of het bovenbeen. Meestal is de heuppijn het ergst na het opstaan: omdat je langere tijd stil hebt gelegen, is het heupgewricht stijf geworden. Kom je vervolgens in actie, dan zal de pijn snel afnemen. Ernstige heuppijn kan het dagelijks leven echter flink beïnvloeden. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld continu pijn tijdens het lopen. Anderen voelen de pijn vooral wanneer ze even hebben gezeten en weer opstaan. Soms is er alleen sprake van pijn in de nacht, maar omdat deze pijn je uit je slaap kan houden, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn.

 

Wat zijn mogelijke oorzaken van pijn in de rechter- of linkerzij?

In de meeste gevallen van heuppijn is heupartrose of een slijmbeursontsteking de boosdoener. Maar ook bekken- en heupinstabiliteit, overgewicht of een sportblessure kan heuppijn veroorzaken. Soms doet een ander lichaamsdeel pijn, zoals de rug of een knie, wat de heupen vervolgens gaan compenseren. Ook dat kan tot klachten leiden. Heuppijn is met name hinderlijk wanneer je in bed ligt en vooral als je graag op je zij ligt. Bij deze houding komt er immers veel druk op de heupen te staan. Lig je niet op het juiste matras, dan kan dit de heuppijn nog eens verergeren. Zowel een te zacht als een te hard matras kan dit effect hebben: hierdoor helt de bekkenbodem te veel naar één kant, wat spanning veroorzaakt.

 

Beste oefeningen en tips om beter te slapen met heupklachten

Om beter te slapen met heupklachten hebben we enkele bewezen tips voor je verzameld:

 

 

Wat te doen bij langdurige heupklachten

Heb je alles al geprobeerd, maar blijven je heupklachten aanhouden? Ga dan langs een fysiotherapeut. Deze kan constateren waar de pijn vandaan komt en de behandeling op jouw situatie aanpassen. Ook kan hij of zij je dagelijkse oefeningen meegeven waar je zelf mee aan de slag kunt. Soms maakt een fysiotherapeut gebruik van speciale behandelmethodes, zoals dry needling of elektrotherapie.

 

Pijn in heup en onderrug voorkomen met de juiste ondersteuning

Een juiste ondersteuning is key om de druk op de heupen zo laag mogelijk te houden. Mensen met heupklachten wordt daarom vaak een matras met drukverlagende werking geadviseerd. Deze matrassen zijn doorgaans gemaakt van soepele materialen als traagschuim en latex, die zich naar de contouren van het lichaam vormen en zo drukpunten verminderen. Maar ook andere materialen kunnen uitkomst bieden. Om pijn te voorkomen, is het altijd van belang dat de ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Op die manier hoeven de heupen of de onderrug niks te compenseren en slaap jij heerlijk de hele nacht door.

 

Veel gestelde vragen

Wat zijn veelvoorkomende heupklachten?

Heupklachten komen doorgaans voor aan één kant. Soms kan de pijn uitstralen naar de bil of het gehele bovenbeen. Heuppijn uit zich meestal in de ochtend, vlak na het opstaan. De heup voelt dan erg stijf, waarna dat door beweging langzaam afneemt. Symptomen van heuppijn zijn pijn bij het lopen, pijn in bed of pijn bij het zitten en/of opstaan.

Wat kan pijn in de heup veroorzaken?

In de meeste gevallen komen heupklachten door artrose (slijtage) of een slijmbeursontsteking. Maar er zijn ook een hoop andere mogelijke oorzaken, zoals bekken- en heupinstabiliteit, overgewicht of een sportblessure. Heuppijn kan ook een gevolg zijn van spanning in een ander lichaamsdeel, zoals de onderrug. De heupen hebben snel de neiging om die spanning te corrigeren, waardoor uiteindelijk ook in dit gebied pijn zal ontstaan.

Hoe slaap ik met heup pijn?

Wanneer je niet goed slaapt door heuppijn, kun je verschillende dingen proberen. Verander bijvoorbeeld van slaaphouding, blijf overdag in beweging, koop een speciaal matras voor heupklachten, slaap met een kussen tussen de knieën of probeer af te vallen als je met overgewicht kampt. Blijf je ook met deze tips last houden, ga dan langs bij een fysiotherapeut.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.