Pijn in nek

Wat is nekpijn na slapen?

Een stijve nek na het slapen is vaak het gevolg van een verkeerde slaaphouding. Wakker worden met nekpijn is allesbehalve fijn, maar drukt ook nog eens een flinke stempel op je dag. Je neemt bijvoorbeeld een verkeerde houding aan tijdens je werk, waardoor klachten verergeren. Ook kan het moeilijk worden om alledaagse taken uit te voeren. Veel mensen denken dat nekpijn ‘erbij hoort’, maar wij kunnen je vertellen: nekpijn is niet normaal en kan gelukkig makkelijk verholpen worden. Wij verzamelden de beste middelen bij een stijve nek na het slapen en geven tips hoe je zo snel mogelijk van deze vervelende kwaal af komt.

 

Toplijst beste middelen bij een stijve nek na slapen

Deze wordt later aangevuld.

 

Betekenis van pijn in nek en schouder links of rechts

Bij nekklachten doet meestal niet de hele nek pijn, maar zit de pijn vooral links, rechts of bij het achterhoofd gelokaliseerd. Nekpijn kan verschillende vormen aannemen en stekend, zeurend of kloppend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de schouders. Nekpijn komt vaak door een verkeerde slaaphouding, die wordt veroorzaak door een verkeerd kussen of matras. Als een kussen of matras niet voldoende ondersteunt, worden onder andere de nekspieren belast. Op den duur leidt dat tot klachten.

 

Is het normaal om een stijve nek te hebben na het slapen?

Hoewel een zere nek na het slapen erg veel voorkomt, is deze vorm van pijn niet normaal. Pijn impliceert dat er sprake is van een verkeerde slaaphouding. Slaap je zoals je hoort te slapen, dat wil zeggen met ontspannen nek- en rugspieren, dan zal je ook geen pijn (meer) ervaren. Gelukkig is nekpijn goed op te lossen, al kan het even een zoektocht zijn. Zo is het belangrijk om eerst kritisch naar je slaapomgeving te kijken. Heb je het juiste kussen en het juiste matras? Passen deze wel bij je lichaamstype en slaaphouding? En hoe is je slaaphouding: slaap je bijvoorbeeld veel op je buik? Al deze factoren dragen bij aan hoe jouw nek, die overdag al een hoop te verduren heeft, ’s nachts herstelt.

 

Beste slaaphouding om klachten te verminderen

Voor een pijnvrije nek is het cruciaal dat de nekspieren ’s nachts kunnen ontspannen. Een verkeerde slaaphouding leidt tot spanning, een slechte doorbloeding en beknelde zenuwen. Probeer dus een houding aan te nemen die zo min mogelijk spanning op de nek zet. Op de buik liggen is geen goed idee; hierbij ontstaat hoe dan ook een draaiing in de nek. Beter lig je op je rug of zij: deze houdingen stimuleren een natuurlijke positie van de ruggenwervel, waardoor ook de nek recht ligt. Maar met alleen het aannemen van de juiste houding ben je er nog niet: het kussen en matras moeten die slaaphouding namelijk zo goed mogelijk ondersteunen. Als je op je zij ligt, ontstaat er veel ruimte tussen de nek en het matras. Vult een kussen die ruimte niet goed op, dan kunnen de nekwervels alsnog niet ontspannen. Buikslapers hebben een kussen nodig dat zacht genoeg is om de achterkant van de schedel te laten wegzakken, maar tegelijkertijd voorkomt dat de nek overstrekt raakt.

 

Oorzaken van nekklachten na het slapen

Nekklachten na het slapen kunnen veel verschillende oorzaken hebben, maar dit zijn de meest voorkomende:

 

 

Praktische tips om pijn te verlichten

Naast het veranderen van je kussen, matras en/of slaaphouding geven we nog enkele praktische tips die je gedurende de dag kunt toepassen om van nekpijn af te komen:

 

 

Wat te doen bij aanhoudende nekklachten

Misschien helpen alle bovenstaande tips niet en blijf je last houden van een stijve nek. Breng in dat geval een bezoek aan de fysiotherapeut. Deze kan eventuele andere condities uitsluiten en je van oefeningen voorzien die de spieren van de nek weer soepel maken en zo de spanning op de nek verminderen. Soms worden speciale behandelingen toegepast, zoals dry needling of elektrotherapie.

 

Nekpijn na het slapen voorkomen met de juiste ondersteuning

Het juiste kussen en matras is dus van groot belang bij het voorkomen en verhelpen van nekklachten. De nek moet zodanig worden ondersteund dat de spieren zo efficiënt mogelijk kunnen ontspannen. Het materiaal dat in je kussen of matras verwerkt is, speelt hierbij een grote rol. Zo kan een kussen heel comfortabel liggen, maar als het kussen niet voldoende ondersteunt, kun je alsnog nekpijn krijgen. Om te voorkomen dat je het verkeerde kussen aanschaft, verzamelden wij de acht beste kussens tegen nekpijn. Ook een ondersteund matras is onmisbaar wanneer je nekklachten wilt tackelen. Ondersteunende materialen zijn bijvoorbeeld koudschuim, pocketvering en latex. Beschik je over het juiste kussen en matras, dan zal je lichaam zich daar vanzelf aan aanpassen: je slaaphouding verbetert, waardoor spanning tot een minimum wordt beperkt en je weer kunt genieten van een diepe nachtrust

Veel gestelde vragen

Wat te doen bij pijn in de nek?

Kijk bij een zere nek ten eerste naar je kussen en matras. Het is niet de bedoeling dat deze de nek belasten. Ook je slaaphouding kan bijdragen aan de ontwikkeling van nekpijn. Slaap je vooral op je buik, dan is het verstandig om een andere houding aan te nemen. Probeer daarnaast je nek regelmatig te strekken, geef jezelf zo nu en dan een massage, beweeg overdag voldoende en ontwikkel een gezonde houding met een rechte rug.

Wat veroorzaakt nekpijn na het slapen?

Nekpijn na het slapen wordt veelal veroorzaakt door een verkeerd matras, kussen en/of een onnatuurlijke slaaphouding. Deze drie factoren kunnen ervoor zorgen dat de nekwervels niet recht liggen, waardoor de nekspieren niet voldoende kunnen ontspannen. Dit leidt tot pijn overdag.

Is het normaal om een stijve nek te hebben na het slapen?

Een stijve nek na het slapen is een veelvoorkomend probleem, maar dat betekent niet dat deze pijn ook normaal is. Met de juiste aanpassingen is het goed mogelijk om nekpijn sterk te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Ga voor een goed ondersteunend kussen en matras en leer een gezonde slaaphouding aan waarbij de ruggenwervel zo recht mogelijk ligt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.