Pijn in rug

Wat is rugpijn na slapen?

Opstaan met een zere rug is geen fijn begin van de dag. De pijn kan bovendien overdag aanhouden, waardoor de simpelste taken plotseling een uitdaging worden. De oorzaak van rugpijn ligt vaak bij een verkeerde (slaap)houding of een slecht matras. Je belandt dan al snel in een vicieuze cirkel, want door rugpijn wordt het moeilijker om ’s nachts goed uit te rusten, wat de rugpijn weer kan verergeren. Gelukkig kun je na het lezen van dit artikel vaarwel zeggen tegen jouw rugpijn. Wij hebben effectieve oplossingen paraat en geven praktische tips om de pijn te verlichten.

Toplijst beste middelen bij pijn in rug na slapen

Wordt nog aangevuld

 

De betekenis van lage rugpijn vs. hoge rugpijn

Rugpijn kan verschillende vormen aannemen, waarbij lage rugpijn het meest voorkomt. Maar ook hoge rugpijn of pijn in het midden van de rug is voor veel mensen geen uitzondering.

 

Hoge rugpijn

Hoge rugpijn manifesteert zich tussen de schouders en de ribben en treedt vaak op na intensief sporten. Soms gaat deze vorm van rugpijn gepaard met een benauwd gevoel. Hoge rugpijn kan naast sporten het gevolg zijn van een verkeerde slaaphouding of een verkeerde houding overdag.

 

Lage rugpijn

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met lage rugpijn. Dit komt omdat de onderrug bij dagelijkse bezigheden en tijdens het slapen het meest wordt belast. Zo kan een onnatuurlijke slaaphouding tot lage rugpijn leiden, maar ook een slecht matras is vaak de boosdoener. Daarnaast is stress een aanjager van lage rugpijn.

 

Midden rugpijn

Pijn in het midden van de rug ontstaat veelal door een verkeerde houding of door stress of vermoeidheid. Ook deze pijn gaat regelmatig hand in hand met benauwdheid. Soms is een verkeerde slaaphouding of matras de oorzaak.

 

Beste slaaphouding en oefeningen om te slapen met rugpijn

Je slaaphouding heeft een grote invloed op of je wel of geen rugpijn ontwikkelt. Buikslapers lopen vanwege de gedraaide wervelkolom het grootste risico op rugpijn. Deze slaaphouding wordt dan ook afgeraden. Op je zij of rug liggen is prima, maar zorg dan wel voor een goed kussen en matras. Een te hard of te zacht matras kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de rug niet meer recht ligt. Hetzelfde geldt voor het kussen. Wanneer een kussen te laag of juist te hoog is, veroorzaakt dat spanning in de nek- en rugwervels. Ook overdag kun je een hoop doen om rugpijn aan te pakken. Met name regelmatig bewegen is belangrijk om de rugspieren soepel te houden, ook als je erge pijn hebt. Kies daarbij wel voor een rustige sport die de rug niet forceert, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Daarnaast kan het sterker maken van de rug in de sportschool wonderen doen.

 

Oorzaak van lage rugpijn bij vrouwen vs. mannen

Lage rugpijn komt het meest voor bij volwassenen tussen de 45 en 64 jaar en treft mannen en vrouwen ongeveer even vaak. Hoewel de symptomen veelal hetzelfde zijn, hebben de klachten vaak een andere oorzaak. Bij vrouwen kan de lichaamsbouw (denk aan de flexibelere bekken), hormonale veranderingen en een eventuele zwangerschap bijdragen aan de ontwikkeling van lage rugpijn. Lage rugpijn bij mannen komt eerder door veeleisende beroepen waarbij zware voorwerpen moeten worden getild, een verkeerde houding of door intensief sporten. Mannen met lage rugpijn hebben vaak moeite met plassen; bij vrouwen is dit niet het geval.

 

Stijfheid na slapen op een nieuw matras

Pijn in je rug door je nieuwe matras? Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal. Vooral in de eerste weken na aanschaf van een kersvers matras ervaart het overgrote deel van de mensen slaapproblemen en pijnklachten. Heel logisch, als je je bedenkt dat het lichaam in deze fase nog moet wennen aan de nieuwe ondergrond, vooral als het wat stevig is. Na verloop van tijd zal het matras zich vanzelf naar je lichaam vormen. Meestal gebeurt dit binnen 3 à 4 weken.

 

Wat te doen bij langdurige klachten

In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf over, maar als de pijn langer dan een maand aanhoudt, is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan. Deze kan achterhalen wat de oorzaak van de rugpijn is en een effectief behandelplan opstellen om de pijn aan te pakken. Daarnaast kan een fysiotherapeut dagelijkse oefeningen meegeven die je zelf kunt toepassen om de pijn te verminderen.

 

Stijve rug na slapen voorkomen met de juiste slaapondersteuning

Wat de oorzaak van rugpijn ook is, het is altijd belangrijk om kritisch naar je matras te kijken. Een slecht matras kan rugpijn veroorzaken of verergeren. Zorg er daarom voor dat het matras de ruggenwervel recht uitlijnt, zodat de rug optimaal kan ontspannen als je slaapt. Kijk voor inspiratie eens bij onze top 8 beste drukverlagende matrassen. Je kussen speelt ook een rol: een te hoog of juist te laag kussen zet spanning op de nek- en rugwervels. Zorg dus ook voor een juiste ondersteuning aan de nek, waarbij de natuurlijke kromming van de nek wordt gestimuleerd. Je voelt meestal vanzelf wanneer dit het geval is. Een hoofd dat te ver naar boven of beneden knikt, leidt op den duur gegarandeerd tot nek- en rugklachten.

Veel gestelde vragen

Waarom doet mijn rug pijn?

Rugpijn kan ontstaan door een verkeerde slaaphouding, waarbij de wervelkolom in een onnatuurlijke houding ligt. Ook een verkeerde houding overdag kan hieraan bijdragen. Andere veelvoorkomende oorzaken van rugpijn zijn een slecht matras, intensief sporten en stress of vermoeidheid.

Hoe kan ik het best slapen met rugpijn?

Op de buik slapen wordt afgeraden bij rugpijn. In deze houding ligt de wervelkolom gedraaid, wat spanning in de nek- en rugwervels veroorzaakt. Op je zij of rug slapen is gunstiger. Het is hierbij wel van belang dat het kussen en matras het lichaam zodoende ondersteunt dat de wervelkolom recht ligt, zodat de rugspieren zo min mogelijk belast worden.

Hoe lang duurt rugpijn?

Veel vormen van rugpijn gaan vanzelf over. Heb je al een maand last van rugpijn, breng dan een bezoekje aan de fysiotherapeut. Deze kan een effectief behandelplan opstellen waarmee de rugpijn snel zal verminderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.