Slaapinformatie door Lotte Krijger weetjes over slaap

Weetjes over slapen

Slapen is belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn veel verschillende mensen met verschillende slaapgewoonten.

De een heeft ‘s morgens veel energie, terwijl de andere maar moeilijk op kan starten. In sommige gevallen is het noodzakelijk ‘s ochtends koffie te drinken. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd die de oorzaken van deze verschillende slaapgewoonten blootleggen. In dit artikel gaan we in op tien weetjes over slapen.

Weetje 1: Slaap voldoende

Wanneer slaapt iemand voldoende? Het is niet ieder geval belangrijk voor lichaam en geest. Tijdens de nachtrust worden alle prikkels, informatie en emoties van de hele dag verwerkt. De hersenen voeren steeds drie activiteiten uit: opslaan, sorteren en wissen. Niet alles is even belangrijk. Daarom komt sommige informatie terecht bij het kortetermijngeheugen, terwijl andere zaken langer te herinneren zijn. Ook de cellen herstellen zich tijdens de slaap.

Dat is de reden dat de huid er mat en vaal uit kan zien bij slaaptekort. Daardoor worden donkere kringen onder de ogen veroorzaakt. Bij een gebrek aan slaap is het risico groot dat men zich moeilijker kan concentreren. Bij een ernstig slaaptekort kan men wartaal uitslaan of zeer emotioneel worden.

Meer informatie: Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

Weetje 2: Niet iedereen slaapt evenveel

Niet iedereen slaapt evenveel en niet iedereen heeft dezelfde aantal uren slaap nodig. Sommige mensen hebben aan vijf uur slaap per nacht voldoende. Anderen hebben minimaal zeven uur slaap nodig. Uit onderzoek blijkt dat zeven tot acht uur slaap een goede richtlijn is. Pubers doen er goed aan tenminste negen uur te slapen, terwijl jonge kinderen 16 uur slaap nodig hebben. Ouderen hebben met 6,5 uur het minste slaap nodig. De slaapduur verschilt per persoon, zo blijkt uit onderzoeken.

Weetje 3: een powernap is nuttig

Wie zich moe voelt, doet er goed aan een kort dutje te doen. Deze powernap mag niet langer duren dan zo’n 20 tot 25 minuten. Uit onderzoek blijkt dat het een goede manier is om even kort op te laden en dan weer verder te gaan. Wel is belangrijk dat men zich echt houdt aan deze 25 minuten. Wie langer slaapt, kan zich namelijk daardoor vermoeider gaan voelen.

Meer informatie: Alles over de powernap

Weetje 4: dubbele uren

Er is een misverstand dat alle uren die men voor twaalf uur ‘s nachts slaapt, dubbel tellen. De eerste paar uren van de slaap zijn inderdaad effectiever dan de rest van de nacht. Maar het maakt daarbij niet uit of men voor twaalf uur ‘s nachts slaapt, of juist later in de nacht. Alleen het moment van slaap wordt opgeschoven.

Weetje 5: te weinig slapen maakt dik

Voldoende slapen is belangrijk om de hormonen goed te laten werken. Te weinig slapen kan ertoe leiden dat men meer kans heeft op overgewicht. Dat komt door de hormonen leptine en ghreline die bij een ernstig slaaptekort de verkeerde signalen doorgeven aan de hersenen. Het hormoon leptine zorgt voor het gevoel vol te zitten, terwijl ghreline het gevoel geeft nog te willen eten. Wie slecht slaapt, krijgt een tegengestelde hormoonhuishouding. Daardoor eet men meer ‘s avonds en ‘s nachts. Daardoor is de kans groot wat kilo’s aan te komen. Dat komt mede doordat de spijsvertering ‘s nachts minder goed werkt dan overdag.

Weetje 6: Slaap inhalen

Slaap inhalen werkt echt. Wie veel nachten slecht of weinig slaapt, heeft er soms baat bij meer bij te slapen. Bijslapen in één nacht is echter niet effectief, zo blijkt uit onderzoek. Ga een paar nachten elkaar vroeg naar bed om het slaaptekort in te halen. Vooruit slapen is ook mogelijk. Stel: iemand weet dat hij op zaterdagochtend vroeg wakker moet worden en vrijdagavond laat in bed zal liggen. Uit onderzoek blijkt dat een paar dagen van tevoren een uurtje extra slapen de slaap op peil houdt. Men bouwt dan extra energie op.

Weetje 7: natuurlijke slaapmiddelen

Ten slotte: naast de slaapmedicatie zijn er ook manieren om aan de hand van de voeding beter in slaap te vallen. Bijvoorbeeld door een beker melk te drinken. Volgens gezondheidsdeskundigen slaapt men beter als hij of zij van tevoren eerst een banaan eet. Deskundigen stellen dat dit net zo effectief is als het drinken van een beker melk. In bananen zit de stof tryptofaan, waardoor het lichaam meer serotonine aanmaakt. Daardoor is men kalmer alvorens men slaapt, wat de slaap ten goede komt. Bovendien zijn bananen rijk aan vitamine B12. Dat zorgt ervoor dat slapeloosheid wordt tegengegaan.

Weetje 8: daglicht zorgt voor slaperigheid

Door overdag voldoende daglicht op te nemen, kan men ‘s nachts beter slapen. Het is dus aangeraden te werken in een ruimte met voldoende daglicht. Door daglicht maakt men het slaaphormoon melatonine aan. Daarom wordt het afgeraden ‘s avonds in fel licht te werken. Ditzelfde geldt voor het computerscherm.

Weetje 9: schaapjes tellen werkt niet

Een aloud gezegde is dat men wie slecht slaapt, het beste schaapjes kan tellen. Hier is onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat men te gefocust is door het bijhouden van de tel. Onderzoekers stellen dat men beter kan denken aan iets rustigers, zoals bijvoorbeeld een stromende rivier. Proefpersonen sliepen daardoor 20 minuten eerder in.

Weetje 10: Sociale media zorgen voor leerproblemen

Leerlingen en studenten die overdag moeite hebben met leren, kunnen die problemen veroorzaakt hebben door ‘s nachts in bed nog snel Twitter of Facebook te gebruiken. Het versturen van tekstberichten tijdens de nachtelijke uren zorgt volgens onderzoekers voor leer- en concentratieproblemen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.