Baby door Lotte Krijger Tips inrichten babykamer en kinderkamer

Tips voor het inrichten van een babykamer en kinderkamer

Een babykamer moet er leuk uitzien, maar ook veilig zijn. De veiligheid in de baby- of kinderkamer staat uiteraard voorop. Toch moet de kamer ook gezellig zijn. Voor de baby moet de kamer goed te onderscheiden zijn van de overige ruimtes, zodat hij weet dat hij op zijn eigen kamer is en dus veilig kan gaan slapen.

Kinderen groeien snel op en dus beweegt de kinderkamer mee. Zaak is te zorgen voor een kamer die jaren mee kan. Daarom is het advies goed na te denken over de inrichting van de kamer. Bijvoorbeeld aan de hand van kleuren, speelgoed en de ruimte.

In de babykamer

Een babykamer inrichten is niet eenvoudig. Zo moet je rekening houden met de veiligheid in de babykamer, maar ook het aanbod aan babyspullen is behoorlijk. Daarom kunnen ouders zich het beste afvragen wat ze graag in een babykamer willen zien. Veruit het belangrijkste product in de babykamer is het bed, bijvoorbeeld een wieg of ledikant, en een matras. Schaf deze dan ook als eerste aan en denk goed na welke overige producten een must zijn in de babykamer.

Spullen in de babykamer

Het bedje is het meest belangrijke product in de babykamer. Maar er zijn meer spullen die zeker in de babykamer thuishoren. In het bed hoort een passend matras en hoeslaken. De bedden voor baby’s zijn er in alle vormen en maten, dus let goed op of je ook makkelijk bijpassende hoeslakens kan vinden. Kijk dus ook of het bed in de babykamer past en waar deze moet staan. Een commode kan goed van pas komen, evenals een (schommel)stoel om met de baby op schoot te kunnen zitten voor een nachtelijke voeding.

Een digitale thermometer is daarnaast aan te raden. Daarmee is de temperatuur in de kamer goed af te lezen en te regelen. Op die manier is het nooit te warm of te koud in de babykamer. Veel baby monitoren geven tegenwoordig de temperatuur in de kamer ook aan, dus dit is geen must om nog separaat aan te schaffen. Let wel goed op de temperatuur, want bij een ideale temperatuur van tussen de 16 en 18 graden kan de baby beter slapen.

Een nachtlampje kan ook handig zijn voor jezelf, zodat mocht de baby ’s nachts wakker worden, je even kan kijken of het goed gaat. Nachtlampjes zijn voor kleine baby’s nog niet nodig, omdat zij niet bang zijn in het donker. Dit komt pas wanneer de fantasie van kinderen groeit zo rond hun 2e a 3e levensjaar. Let er dan ook op mocht je een nachtlampje kopen dat je deze in rood licht koopt. Rood licht helpt je namelijk in slaap te vallen! Een wit licht nachtlampje remt namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor je lastiger in slaap valt en je baby dus ook.

Een handige nachtlamp hiervoor, ook voor wanneer je kindje ouder is, is de Zazu sterrenprojector. Deze heeft een huilsensor en gaat aan wanneer je kindje geluid maakt. Deze kan je instellen in verschillende kleuren, waaronder ook rood licht. Daarbij speelt hij ook geluid af, zoals een hartslag of witte ruis, waardoor je kindje weer lekker in slaap kan vallen.

Veiligheid in de babykamer

Uiteraard staat veiligheid in de babykamer voorop. Producten zoals de commode en het wiegje dienen aan de veiligheidseisen te voldoen. Er zijn ook andere zaken waarmee je rekening dient te houden. Verwarm en ventileer de kamer voldoende. Een gezonde babykamer heeft een temperatuur van tussen de 16 en de 18 graden met voldoende frisse lucht. Probeer dan ook zo vaak als mogelijk het raam op een kiertje te zetten.

Het bedje van de baby mag liever niet bij de verwarming of de volle zon staan. Baby’s hebben nog moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur. Daardoor kan de baby oververhit raken. Bovendien kunnen baby’s zich lelijk branden tijdens het slapen, als zij te dicht bij de verwarming staan. Zet het bedje ook niet te dicht bij het raam, omdat dit kan tochten waardoor je baby verkouden kan worden.

Let ook op bij het opdekken van het ledikant dat je de deken goed instopt, zodat je baby niet verstrikt kan raken in zijn dekentje. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor het meegeven van knuffels/speelgoed in bed.

Voorkom ook zo veel als mogelijk het gebruik van losse snoertjes, lampjes en andere kleine, losse voorwerpen en zorg dat stopcontacten veilig zijn! Dit kan je doen door bijvoorbeeld een stopcontact beveiliging op te plakken.

In de kinderkamer

Naarmate het kindje ouder wordt, is het wellicht tijd voor de overgang naar een groter peuterbed. Let wel op dat wanneer je overgaat naar een peuterbed je kindje ook meer vrijheid krijgt. Hierdoor is het belangrijk om buitenom het bed ook te zorgen dat de gehele kamer veilig is. Je kindje kan misschien zelf nu ook zijn kamer uit door de deur te openen. Mocht je dit niet willen kan je eventueel de deurklink van de kinderkamer omhoog zetten, zodat het lastiger wordt de deur te openen. Is dit niet mogelijk, kan je eventueel ook een traphekje voor de kinderkamer zetten.

Kleuren in de kinderkamer

Zorg ervoor dat het zo licht mogelijk blijft in de kinderkamer. Om die reden is het gebruik van felle kleuren af te raden. Eén felle kleur kan het best gecombineerd worden met daarbij horende pasteltinten. Kies voor lichte gordijnen en zet geen kast voor het raam. Natuurlijke lichtinval is goed voor de ontwikkeling van het kindje. Omdat het kindje steeds ouder wordt, is het zaak te kiezen voor een ontwerp dat ook na een aantal jaar nog leuk is.

De belangrijke tip is voor de hoogte te kiezen. Bijvoorbeeld door later gebruik te maken van een hoogslaper, gestapelde kasten of planken. Let wel dat de hoogslaper alleen bedoeld is voor wat oudere kinderen, die zonder moeite het bed op- en af kunnen klimmen. De minimumleeftijd is rond de zes jaar of ouder.

Meubels in de kinderkamer

Nu je kindje wat ouder is en zelf ook zijn bed uit kan, is het tijd om na te denken wat fijn is voor een kind in zijn kamer. Denk hierbij aan een fijne speelplek op bijvoorbeeld een kleed. Een speelgoed kast, waar het kind zelf zijn speelgoed uit kan halen of een fijne kinder leesstoel met een boekenkast. Kijk hierbij ook goed naar wat jou kind zelf fijn vind om mee te spelen en om te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een fijne leeshoek maken als bij het bedtijdritueel vaak een boekje gelezen wordt.

Fouten in de babykamer of kinderkamer

Een goede babykamer of kinderkamer is een omgeving waarin je kind lekker kan slapen. Toch is het inrichten van een kinderkamer stiekem een hele grote kostenpost! Door slimme aankopen te doen, die je op meerdere manieren kan gebruiken, hoeft het gelukkig niet te duur te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een commode aanschaffen die je later als ladekast kan gebruiken. En kan je met neutrale kleuren op de muur en als raambekleding de kamer gemakkelijk weer restylen met gave accesoires. Zo kan een muursticker bijvoorbeeld een echte eyecatcher zijn, die ook gemakkelijk te vervangen is door een andere muursticker als je kind ouder is. Zo hoef je niet de gehele raambekleding opnieuw aan te schaffen of je muren opnieuw te schilderen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn belangrijke spullen in een babykamer?

Het belangrijkste is een goed bed en matras. De slaapkamer is tenslotte om in te slapen. Verder zijn een goede commode, een aankleedkussen en een luieremmer ook van belang. Overige items in de kinderkamer zijn vaak 'luxe' maar niet van groot belang. Zo kan bijvoorbeeld een stoel in de kamer wel prettig zijn voor een nachtelijke voeding.

Wat is belangrijk in een kinderkamer?

Het belangrijkste in een kinderkamer is de veiligheid! Let erop dat je kindje, als hij/zij zelf uit bed kan, zich nergens aan kan bezeren! Zorg voor een goede stopcontactbeveiliging en zorg dat draadjes en snoertjes goed opgeborgen zijn.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.