Matras door Lotte Krijger Wat is de levensduur van een matras

Wat is de levensduur van een matras?

Hoe lang gaat een matras mee? In deze blog staat de levensduur van matrassen centraal en wat invloed heeft op de levensduur van je matras. De gemiddelde levensduur van een matras is namelijk heel verschillend. De levensduur van een matras kan namelijk uiteenlopen van tussen de 3 en 15 jaar, zoals blijkt uit een Europese Commissie studie. Gelukkig heb je zelf ook veel invloed op de levensduur van je matras, wat al start bij de keuze van het materiaal van je matras bij aankoop. 

Levensduur per matrassoort

De levensduur van een matras is afhankelijk van waar het matras van gemaakt is. Matrassen van hoogwaardige kwaliteit gaan vaak langer mee dan een matras van mindere kwaliteit. Hierdoor is een matras ook echt een investering en is kwaliteit ook belangrijk om mee te nemen in je keuze van een matras.

Maar hoe bepaal je de levensduur van een matras? Het meest eenvoudige is om te kijken naar het materiaal waarvan het matras is gemaakt. De wat luxere variant matrassen hebben vaak een combinatie van verschillende materialen, hierbij kan je het beste kijken naar de onderdelen waar je de daadwerkelijke steun uit haalt en niet de comfort lagen. De belangrijkste materialen zullen we hieronder voor je uitleggen.

Levensduur van een latex matras

De latex matrassen staan bekend om hun hygiëne en anti-allergenen werking doordat bacteriën zich slecht aan dit materiaal hecten. Op de levensduur scoren ze echter minder goed, doordat het materiaal niet goed met wrijving kan omgaan. Daarbij hebben latex matrassen ook een laag ventilerend vermogen en laten ze geen vocht door. Dit heeft een negatief effect op de levensduur van het matras, doordat hierdoor zweet niet goed afgevoerd kan worden. Het zout uit je zweet bijt hierdoor in het latex materiaal.

De gemiddelde levensduur van een latex matras komt hierdoor op ongeveer 7 tot 9 jaar.

Levensduur van een pocketvering matras

Bij een pocketvering matras is de levensduur van het matras afhankelijk van de slijtage op je veren in het matras. Zijn de veren van hoogwaardige kwaliteit gemaakt, dan heb je een langere levensduur van je matras. Het ijzer van de veren kan namelijk door materiaalmoeheid zijn veerkracht verliezen, waardoor jij niet meer de juiste ondersteuning vanuit je matras krijgt. Helaas kan je de kwaliteit van de veren niet vanaf de buitenkant van je matras zien. Daarbij kunnen de veren ook sneller slijten als je er te vaak teveel gewicht op uitoefent.

Pocketvering matrassen zijn vaak voorzien van een toplaag, maar vaak is de levensduur van de veren korter dan de levensduur van de toplaag op de veren.

De gemiddelde levensduur van een pocketvering matras komt hierdoor op ongeveer 8 tot 10 jaar.

Levensduur van een koudschuim matras

De koudschuim matrassen zijn op het gebied van duurzame levensduur de absolute winnaars. Door de open celstructuur van het koudschuim wat een verhoogd ventilerend vermogen geeft, gaat het materiaal langer mee. Dit komt doordacht vocht snel wordt afgevoerd en hierdoor, in tegenstelling tot latex, het zout minder in het materiaal kan bijten. Tevens zorgt de open celstructuur ook voor een goede veerkracht en hiermee vormbaarheid. Slijtage als gevolg van gebruik en gewicht spelen hierdoor een minder grote rol ten opzichte van de andere materialen.

De gemiddelde levensduur van een koudschuim matras komt hierdoor op ongeveer 10 tot 12 jaar.

Levensduur van een polyether matras

De polyether matrassen zijn niet bekend om hun levensduur. Dit komt doordat polyether matrassen, in tegenstelling tot koudschuim matrassen, een gesloten celstructuur hebben. Dit materiaal ventileert hierdoor enorm slecht, met alle gevolgen van dien. Van kuilvorming in het matras, tot verliezen van steun, zorgen ervoor dat je vrij snel een nieuw matras moet kopen.

De gemiddelde levensduur van een polyether matras komt hierdoor op ongeveer 4 tot 6 jaar.

 

Levensduur van een traagschuim matras

De traagschuim matrassen staan bekend om hun terugverende werking. Dit is ook van groot belang voor het matras omdat dit ook de drugverlagende eigenschap van het materiaal is, waarvoor mensen vaak traagschuim matrassen kiezen. Bij dit materiaal is ook van belang om te kijken naar de dichtheid van het materiaal. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van het materiaal en hoe langer deze dus mee zal gaan. Wanneer je matras niet meer terugveert nadat je er op hebt gelegen en dus kuivorming optreedt is het tijd om je matras te vervangen.

De traagschuim matrassen zijn in levensduur dan ook net wat korter dan een koudschuim matras. Dit komt voornamelijk omdat koudschuim beter ventileert dan traagschuim, omdat koudschuim niet vervormt door lichaamswarmte. Hierdoor blijft in het koudschuim de cellen open, terwijl ze in traagschuim dichtgedrukt worden.

De gemiddelde levensduur van een traagschuim matras komt hierdoor op ongeveer 8 tot 10 jaar.

 

Verleng de gemiddelde levensduur van je matras

Na het aankopen van een matras wil je er natuurlijk ook alles aan doen om het uiterste uit jou investering in je matras te halen. Je hebt namelijk zelf na aankoop van je matras ook invloed op de levensduur en kwaliteit van je matras, door je matras goed te onderhouden. Hieronder geven wij jou de belangrijkste tips om de levensduur van je matras te verlengen.

  • Gebruik een matrasbeschermer
  • Lucht je matras door de dekens open te leggen
  • Open je gordijnen en raam voor extra frisse lucht en zonlicht (dit werkt tegen huisstofmijt)
  • Gebruik een topper/topmatras
  • Reinig je matras regelmatig
    • Stofzuigen (met een kleine kop, zodat je niet het vuil verspreid)
    • Was de tijk
    • Verwijder vlekken
  • Draai eventueel je matras om (als het kan en nodig is, goed ventilerende matrassen zoals koudschuimmatrassen behoeven dit niet)

Let daarbij ook op: een matras is niet gemaakt om te gebruiken tot ze helemaal op zijn. De ondersteunende waarde van het matras is het belangrijkste voor jou nachtrust en jou lichaam. Daarbij is hygiëne ook van groot belang, want een matras kan een broednest worden voor bacteriën als je hem lang gebruikt.

 

Levensduur van een topper

Maar wat is dan de levensduur van een topper? Een topmatras is vaak alleen bedoelt als extra laag comfort bovenop je dure matras. Je steun haal je namelijk over het algemeen uit je matras.

Toppers heb je in dezelfde maten en materialen als matrassen. De levensduur van een topper is vaak korter dan de levensduur van een matras. Dit komt doordat het top matras dunner is en alleen gemaakt is om comfort te geven.

De gemiddelde levensduur van een topper is ongeveer 4 tot 6 jaar, afhankelijk van het materiaal en de dichtheid van het materiaal.

 

Veel gestelde vragen

Welk materiaal matras heeft de langste levensduur?

De koudschuim matrassen zijn hier de absolute winnaar met een gemiddelde levensduur van 10 a 12 jaar. Dit komt doordat koudschuim matrassen heel goed ventileren en een hele krachtige veerkracht hebben. Ondersteuning van het materiaal is hierdoor heel goed, maar ook heel duurzaam doordat het niet snel slijt.

Wat is de gemiddelde levensduur van een topper?

De gemiddelde levensduur van een topper is ongeveer 4 tot 6 jaar, afhankelijk van het materiaal en de dichtheid van het materiaal.

Hoe lang gaat een matras mee?

De gemiddelde levensduur van een matras is zo’n 3 tot 15 jaar. Deze bandbreedte is zo groot doordat het sterk afhankelijk is van de kwaliteit materiaal in een matras is gebruikt en hoe een matras wordt gebruikt en onderhouden.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.