Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

De reden dat baby’s zoveel slapen aan het begin van hun leven, is vooral de groei van het lichaam en geest. Slapen is voor iedereen belangrijk, maar des te meer voor baby’s. Dit komt doordat tijdens het slapen het groeihormoon vrij komt. En aangezien baby’s nog veel moeten groeien, hebben zij meer slaap nodig.

Slaapgewoonten van baby’s

De slaapgewoonten van pasgeboren baby’s zijn heel anders dan die van de ouders. Om die reden krijgen ouders in het begin vaak te maken met slaaptekort. De baby wordt wakker en huilt zodra hij honger heeft, ook in de nachten. Daarbij hebben pasgeboren baby’s ook nog geen natuurlijk dag- en nachtritme. Doordat de baby om de paar uur wakker is omdat hij honger heeft, krijgen ouders onvoldoende (diepe)slaap en hebben ze last van de gebroken nachten.

Er is onderzoek naar gedaan hoeveel slaap een baby nodig heeft. Dit is een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door de American Academy of Pediatrics (AAP). De onderzoekers stellen vast dat er geen regelmatige slaapcyclus is, totdat de baby ongeveer 6 weken oud is.

De eerste zes maanden zijn vaak de moeilijkste maanden voor de kersverse ouders. Baby’s slapen per dag zo’n 16 tot 17 uur. Toch slapen ze maar moeilijk door; ze zijn om de een of twee uur wakker. Naarmate de baby ouder is, heeft het kindje minder slaap nodig. Ze kunnen ‘s nachts regelmatig een paar minuten wakker zijn en dan weer in slaap vallen. Uit het onderzoek blijkt ook dat iedere baby een andere slaapbehoefte heeft, maar er zijn wel richtlijnen waar men zich aan vast kan houden.

Het slaappatroon van baby’s is ongeveer een slaapcyclus van 45 a 50 minuten in de eerste 6 maanden van hun leven. Het begin van de slaapcyclus is een actieve slaap en hierna volgt een stille slaap. In de actieve slaap kan de baby geluidjes maken of zelfs soms de ogen open hebben. Bij de stille slaap is de baby in een diepe slaap en worden ze ook minder snel wakker van geluiden.

Een baby van 1 tot 4 weken

Een pasgeboren baby van 1 tot 4 weken kan tot wel 18 a 20 uur per dag slapen. De slaapbehoefte van een baby kan flink wisselen, dus wees niet ongerust als je kindje meer of minder slaapt. In de regel is het zo, dat baby’s die te vroeg zijn geboren, meer slaap nodig hebben. Dit komt omdat ze de groei vanuit de baarmoeder nog moeten inhalen nu ze geboren zijn. Ouders hoeven zich geen zorgen te maken; een baby kan niet te veel slapen.

Alle baby’s slapen op hun eigen ritme em manier. Zo kunnen baby’s met krampjes vaak erg lang wakker liggen en slapen onregelmatig door de pijntjes. Over het algemeen kunnen we stellen dat de meeste baby’s zo’n 18 uur slaap nodig hebben, in periodes van ongeveer twee tot vier uur. Dit aantal uren is gebaseerd op de tijd die tussen de voedingen van pasgeboren baby’s zit, aangezien baby’s op deze leeftijd vaak alleen wakker worden voor een voeding.

Een baby van 1 tot 4 maanden

Een baby krijgt na 1 tot 4 maanden een minder grote slaapbehoefte. Baby’s slapen op deze leeftijd zo’n 17 uur per dag. Als de baby 6 weken oud is, krijgt hij besef te krijgen van licht en donker. De baby weet dan dus ongeveer wanneer het dag of nacht is. De baby begint aan de ontwikkeling van een biologisch ritme. Dit betekent dat hij aan het begin staat van een slaap-waakcyclus. Doe de baby op gezette tijden naar bed en zorg ervoor dat de baby voldoende slaap krijgt. De baby krijgt een regulier slaappatroon en is de avond kan de baby zo’n vier tot zes uur achter elkaar slapen.

Dit betekent dat men zich bezig kan houden met een slaapschema voor baby’s. In een slaapschema staat beschreven wanneer het kindje het beste even kan slapen, hoeveel dutjes hij eventueel kan doen en hoeveel voeding aangeraden wordt.

Een baby van 4 tot 12 maanden

De baby houdt na de eerste 4 maanden een bepaald slaapritme aan, totdat hij een jaar is. De eerste 4 tot 12 maanden slaapt de baby zo’n 14 tot 15 uur per dag. Het slaappatroon begint zich steeds meer te ontwikkelen. Daarmee lijkt het slaappatroon van de baby ook steeds meer op dat van een volwassene. Baby’s slapen over het algemeen zo’n drie keer per dag: ‘s morgens, ‘s middags en een keer aan het einde van de middag. Zo’n slaapje duurt drie tot vijf uur. Deze slaapjes zijn noodzakelijk, totdat de baby in de nacht begint door te slapen.

Wel heeft een baby na 6 maanden al minder slaap nodig. Het slaapje aan het einde van de middag kan dan worden weggelaten. Alleen ‘s morgens en ‘s middags een paar uurtjes slapen is dan voldoende. Met andere woorden: de slaapbehoefte neemt al na 6 maanden af.

1 tot 3 jaar

Na de eerste 12 maanden is de baby een peuter. Peuters hebben een andere slaapbehoefte. Gemiddeld is er nog maar zo’n 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Gedurende de eerste 1 tot 3 jaar slaapt de peuter nog maar één keer per dag. Dit betekent dat het slaapje in de loop van de middag gepland worden. Twee uurtjes slapen zou voldoende moeten zijn, alvorens de peuter de hele nacht doorslaapt.

Jonge kinderen hebben vaak een slaappatroon waarbij ze vroeg naar bed gaan, en vroeg uit bed gaan. Zo is rond 19:00 naar bed normaal, om vervolgens tussen 06:00 en 08:00 uur weer wakker te worden.

Het eigen slaapritme in de gaten houden

Niet alleen het slaapritme van de baby is belangrijk, maar ook het slaapritme van de kersverse ouders moet in de gaten worden gehouden. Het krijgen van een kindje kan namelijk het leven compleet op zijn kop zetten. Ondanks dat pasgeboren baby’s zo veel slapen is dit slechts in een paar uurtjes achter elkaar verspreid over de gehele dag (ook ’s nachts) verspreid. Vergeet hierbij ook niet aan jezelf te denken! De diepe slaap, namelijk de REM-slaap, wordt namelijk hoe langer je slaapt ook steeds langer wat belangrijk is voor de rust van een volwassenen. Met een baby wordt de slaap telkens onderbroken, waardoor een pasgeboren ouder de kans heeft om onvoldoende REM-slaap in een nacht te behalen. Probeer hier rekening mee te houden en probeer ook tijd voor jezelf te nemen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.