Beste kindermatras

Goed slapen is essentieel voor de groei van een kind. Een comfortabel matras is natuurlijk belangrijk, maar ook ondersteuning en ventilatie bepalen of jouw kind uitgerust wakker wordt. Wil je investeren in een goed kindermatras maar weet je niet waar je op moet letten? Wij helpen je verder.

 

Beste kindermatras voor jouw kind

De beste kindermatrassen zijn gemaakt van koudschuim. Dit materiaal ondersteunt en ventileert namelijk goed en ligt ook nog eens heerlijk. Maar met alleen het materiaal ben je er nog niet. Een kindermatras moet ook over de juiste hardheid beschikken, passen qua afmeting en vrij zijn van schadelijke stoffen.  

 

Hoe weet ik of een matras geschikt is voor mijn kind?

Bij een kindermatras staat veiligheid voorop. Je wilt niet dat je kind onnatuurlijke houdingen aanneemt tijdens het slapen, want dit kan de groei belemmeren. Ook wil voorkomen dat je kind ’s nachts oververhit raakt. 

Voor de beste ondersteuning kijk je eerst naar het materiaal. Koudschuim is in de meeste gevallen geschikt, omdat dit materiaal voor een gelijkmatige ondersteuning in het matras zorgt. Ook heeft koudschuim een uitstekend ventilerend vermogen. Let ook op de stevigheid van het matras. Een te hard of te zacht matras veroorzaakt een verkeerde slaaphouding. Verder moet de afmeting goed zijn: een matras dat aan de zijkant(en) uitsteekt, vergroot de kans op uit bed vallen. Qua dikte wordt minimaal 10 cm aangeraden. Om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke materialen zijn gebruikt bij de productie van het matras, kun je letten op certificaten als Certipur of Oeko-Tex 100. 

 

Top 8 matrassen voor kinderen van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Wat is het beste matras voor een peuter?

Een peutermatras moet aan dezelfde eisen voldoen als een kindermatras. Dat wil zeggen: comfortabel, ondersteunend en ventilerend. Natuurlijk moet ook een peutermatras goed aansluiten op het bed. Teveel open ruimte is niet goed, maar het matras mag ook niet over de rand hangen. Peuterbedden zijn er in de afmetingen 70×140, 70×150 en 70×160 cm. Omdat een peuterbed gevoelig is voor vieze vlekken, is het daarnaast handig als het matras makkelijk schoon te houden is. Ga dus voor een wasbare tijk.  

 

Waarom een goed kindermatras belangrijk is 

Kinderen zijn volop in ontwikkelinging. Het grootste gedeelte van de groei vindt plaats tijdens de nachtrust, dus een goede nachtrust is essentieel. Een verkeerd matras kan bij kinderen leiden tot complicaties als pijn, oververhitting, scheefgroei of zelfs een groeiachterstand. Als ouder is het dus belangrijk te investeren in een matras dat de groei van jouw kind zoveel mogelijk stimuleert. 

 

Het formaat van een kindermatras

Er bestaan verschillende formaten kindermatrassen. Wat het beste formaat is voor jouw kind, is uiteraard afhankelijk van zijn of haar lengte. De meeste kindermatrassen zijn 90×200 cm, dus met die afmeting zit je sowieso goed. Is jouw kind relatief klein en tenger, dan kan 80×180 cm een optie zijn. Voor peuters is 70×140 cm geschikt. 

 

Beste matras materialen voor kinderen

Koudschuim is veruit de veiligste optie als het om kindermatrassen gaat. Omdat dit materiaal uitermate veerkrachtig is en progressieve tegendruk biedt op de punten waar dat nodig is, profiteert jouw kind altijd van de beste ondersteuning. Een matras met verschillende drukzones is meestal niet nodig bij kinderen, tenzij er sprake is van gewrichtsklachten. In dat geval is pocketvering een optie. Ook polyether wordt veel toegepast in kindermatrassen, maar dit materiaal ventileert minder goed dan koudschuim. Daarbij is polyether niet erg comfortabel en is het gevoelig voor slijtage. 

 

Matras samen met een kinderbed kopen

Je kind heeft een mooi bed gezien; misschien wel zo’n stoere raceauto of een weelderig prinsessenbed. Vaak worden deze bedden standaard met matras geleverd. Helaas bestaat hierbij het risico dat het matras niet goed op het lichaam van jouw kind is afgestemd. Let dus altijd op de kwaliteit van dit soort matrassen. Waaruit bestaat de vulling? Is het matras niet te hard? Of te dun? Een mooi frame is altijd leuk, maar uiteindelijk draait het om het matras dat erin ligt. 

 

Is dit matras geschikt voor jou?

Er is een hoop om op te letten bij het kopen van een goed kindermatras. Welk matras het meest geschikt is voor jouw kind, is dan ook niet één, twee, drie te zeggen. Hou in het achterhoofd dat comfort, ondersteuning en ventilatie de belangrijkste eigenschappen zijn. Koudschuim is een veelzijdig materiaal dat al deze eigenschappen combineert.  

 

 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste kindermatras?

Een goed kindermatras is comfortabel, ondersteunend en ventilerend. Ook moet een kindermatras over de juiste hardheid beschikken, goed in het bed passen en vrij zijn van radicale stoffen. Koudschuim is het beste materiaal voor kindermatrassen.

Welke maat heeft een goed kindermatras?

De lengte van jouw kind is bepalend voor het formaat van het matras. De meeste kindermatrassen zijn 90x200 cm. Ook 80x180 cm is een redelijk standaard formaat voor kinderen. Daaronder heb je te maken met peutermatrassen.

Wat is het beste matrasmateriaal voor kinderen?

Matrassen van koudschuim zijn het meest geschikt voor kinderen. Dit komt doordat koudschuim zowel comfortabel, ondersteunend als ventilerend is. Ook is koudschuim niet al te duur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.