Beste matras op maat

Je kunt je droommatras maar niet vinden. Misschien zoek je een bepaalde afmeting of vorm die niet in de winkel te verkrijgen is, of je wenst een specifieke combinatie van materialen in je matras. Goed nieuws: er bestaan veel mogelijkheden om je eigen matras samen te stellen. 

 

Beste matras op maat

Wil je het allerbeste matras voor jouw lichaamstype, dat ook nog eens speciaal voor jou ontworpen is? Of zoek je een zeldzame matrasafmeting voor in je camper of caravan? Er is een hoop mogelijk wanneer je je eigen matras op maat laat maken. Sommige fabrikanten snijden een bestaand matras enkel in de gewenste afmeting, terwijl andere een matras vanaf nul voor je samenstellen.  Als het echt gaat om comfort op maat, raden we zeker aan om ons artikel beste aanpasbare matras te lezen.

 

Hoe werkt het op maat snijden van een matras?

Het op maat snijden van matrassen wordt gedaan met behulp van speciale snijmachines en -gereedschappen. Het is afhankelijk van het materiaal hoe dit precies gebeurt. Zo wordt koudschuim meestal gesneden met automatische machines, terwijl bij traagschuim vaker voor handmatig snijwerk wordt gekozen. Pocketvering is een ingewikkelder verhaal, omdat de springveren en hun ‘pockets’ niet zomaar doorgesneden kunnen worden. Wel kan de afmeting van een pocketvering matras bij voorbaat worden afgesproken. Je geeft dan van tevoren aan hoe groot het matras moet worden, waar de vulling op aangepast wordt. 

 

Top 8 matrassen op maat van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Een matras op maat maken kan een hoop voordelen met zich mee brengen.

Voordelen

 

Nadelen

 

De perfecte afmeting voor jouw bed

Wanneer je een matras op maat laat maken voor in de slaapkamer, vraag je je waarschijnlijk af welke afmeting het beste is. Een goede richtlijn is dat het matras minimaal 20 cm langer moet zijn dan de langste persoon die op het matras slaapt. Zo ontstaat er voldoende ruimte voor het hoofdkussen en voorkom je voeten die over de rand hangen. Ook voor de breedte geldt hoe meer ruimte, hoe comfortabeler. Als je samen een matras op maat koopt, kan een matras van 160 cm breed bijvoorbeeld al snel krap worden. Ons advies is: ga voor lekker ruim en kies een matras van minimaal 180 cm.  

 

Kosten en verschil tussen dure en goedkope matrassen op maat

Hoe duur het op maat laten maken van matrassen is, hangt af van je wensen. Laat je een matras alleen op maat snijden? Dan kunnen de kosten meevallen. Vooral relatief eenvoudige matrassen zoals matrassen van koudschuim of polyether kun je al voor een lage prijs laten bewerken. Gaat het om een wat complexer materiaal zoals pocketvering of latex, dan zijn de kosten wat hoger. Ook als je zelf de materialen van je matras samenstelt, zal je wat duurder uitkomen. Bij de meeste fabrikanten kun je een offerte aanvragen voordat je een beslissing neemt. Maak hier dus vooral gebruik van. 

 

Op maat gemaakte matrassen voor speciale behoeften

Heb je behoefte aan speciale comfortzones in je matras, bijvoorbeeld vanwege pijn op specifieke plekken? Of wil je alle controle hebben over de combinatie van vullingen in het matras? Dan kan het fijn zijn om zelf een matras samen te stellen. Zo kies je zelf de materialen die jouw voorkeur hebben en kun je ook de afmeting bepalen. Een beter matras voor jouw lichaam ga je niet vinden. 

 

Matras op maat laten maken of zelf snijden?

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een matras zelf op maat te snijden. Wel kleven hier risico’s aan. Het snijden van een matras is precisiewerk en kan dus eenvoudig misgaan. Het zou zonde zijn als je straks niks meer aan je matras hebt. Wanneer je een matras op maat bestelt of op maat laat maken door professionals, ben je ervan verzekerd dat jouw matras weer heelhuids bij je terugkomt. Die investering is het waard, vinden wij.  

 

Is een op maat gemaakt matras geschikt voor jou?

Wanneer je een matras van een speciale afmeting nodig hebt, is het mogelijk om een matras op maat te laten snijden. Handig voor bijvoorbeeld de camper of caravan, of wanneer je een babymatrasje zoekt dat in die mooie vintage wieg van opa en oma past. Heb je speciale behoeften qua vulling? Dan bestaat er de optie om een matras zelf vanaf nul samen te stellen. Ideaal, toch?  

Veel gestelde vragen

Waar kan ik een matras op maat laten maken?

Veel matrassenfabrikanten bieden het bestellen van een matras op maat aan. Daarbij gaat het vaak om het in de gewenste afmeting snijden van een bestaand matras. Wil je een matras vanaf de grond samenstellen met materialen die jouw voorkeur hebben? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij Roni Slapen, Matras Concurrent of Matras Op Maat Bestellen.

Wat is een goedkoop matras op maat?

Matrassen van eenvoudige materialen als koudschuim en polyether kunnen voor een voordelige prijs op maat worden laten gesneden. Bij complexere materialen zoals traagschuim en pocketvering loopt de prijs gauw op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.