Baby door Lotte Krijger Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen

Slaap is erg belangrijk voor een baby, omdat tijdens de diepe slaap groeihormonen worden aangemaakt. Dit is niet alleen belangrijk voor de groei van het lichaam, maar ook voor de groei van de hersenen. Als de baby regelmatig niet of nauwelijks slaapt, kan hij een slaaptekort ontwikkelen. Buiten dat de baby dan vaak chagrijnig of vervelend is, heeft dit ook nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de baby.

Als een baby niet slaapt

Als een baby niet slaapt, heeft dat niet meteen gevolgen voor de ontwikkeling van de baby. Iedere baby heeft weleens een dag minder en een dag iets meer slaap nodig. Ouders vragen zich vaak af of het een probleem is als de baby te veel slaapt. Dat is niet het geval. Maar als een baby niet of maar heel weinig slaapt, kan dit wel problemen opleveren.

Wetenschappers hebben uitgezocht waarom baby’s snel weer wakker worden. Het lijkt volgens een Britse kinderarts een twintigste-eeuwse gewoonte dat baby’s door moeten slapen. Volgens de kinderarts Peter Fleming is het veel natuurlijker voor een baby om wakker te zijn. Te veel slaap is namelijk ook niet goed. Er moet een goede evenwicht zijn. Als een baby te weinig slaap krijgt, heeft dat negatieve gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind. Net als bij volwassenen heeft een baby zijn slaap nodig om de indrukken van de dag te kunnen verwerken.

Daarbij komt nog eens dat niemand echt doorslaapt, zelfs de ouders niet. Dat stelt de ontwikkelingsprofessor Narvaez in haar onderzoek. Bovendien hebben baby’s een kortere slaapcyclus dan volwassenen en kunnen ze de slaapcycli nog niet goed aan elkaar koppelen. Hierdoor worden baby’s vaker wakker gedurende een nacht dan volwassenen.

Oorzaken

De oorzaak dat een baby niet slaapt, kan al liggen in de geboorte. Het blijkt dat baby’s die te vroeg geboren zijn, soms erg veel achtereen slapen, terwijl zij op andere dagen uren wakker kunnen liggen. Baby’s hebben in ieder geval een kortere slaapcyclus. Een volwassene heeft een slaapcyclus van 90 minuten. Volwassenen hebben zichzelf aangeleerd dan weer verder te slapen. Baby’s kennen die gewoonte nog niet. Bovendien is de cyclus korter: 45 a 60 minuten. Dit betekent dat een baby vaker en langer wakker zal zijn dan een volwassene.

Wat ook een belangrijke oorzaak kan zijn is verborgen pijntjes als gevolg van de geboorte of gebeurtenissen. Hierdoor zou het kunnen helpen om een bezoek te brengen aan een baby osteopaat of fysiotherapeut. Zij kunnen de baby onderzoeken op spieren of gewrichten die net niet helemaal lekker zitten en deze proberen los te maken, zodat je baby weer goed en prettig kan slapen.

Stress bij baby’s kan ook een oorzaak zijn van het niet kunnen slapen. Baby’s moeten gerustgesteld worden door hun ouders, omdat ze dat zelf nog niet kunnen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die vertroeteld worden door hun ouders, veel beter sliepen. Pas vanaf ongeveer 6 maanden oud leren baby’s hoe ze zichzelf moeten troosten om weer rustig te worden. Hierdoor heeft het ook geen zin om je baby van onder de 6 maanden oud te laten huilen. Dit wilt niet zeggen dat het na de 6 maanden oud natuurlijk wel goed is! Uit studie van Kinderarts Narvaez is gebleken dat wanneer de baby blijft huilen hij uiteindelijk wel in slaap valt als gevolg van een soort ‘overlevingsstand’, om te voorkomen dat de baby flauwvalt, doordat hij alle energie kwijt is. Toch blijft de stress aanwezig, ondanks dat hij niet meer huilt. Hieruit blijkt dat de ‘laten huilen voor 5 a 10 minuten – methode’ niet werkt, zoals het consultatiebureau deze soms wel voorschrijft.

Tips om de baby te laten slapen

Voorkomen is beter dan genezen. Als een baby moeilijk slaapt, zijn er een aantal adviezen van deskundigen die het proberen waard zijn. Een goed en duidelijk ritme is volgens deskundige de gouden sleutel naar een beter slapende baby. Als een baby vaak op dezelfde tijd slaapt dan leert het lichaam van tevoren om de juiste slaaphormonen alvast aan te maken, waardoor de baby sneller in slaap valt. Zo kan ook een bedtijdritueel helpen om je baby voor te bereiden op het gaan slapen, zodat de baby weet dat het straks gaat slapen.

In de kamer blijven

Andere deskundigen, zoals Olwen Wilson, raden aan om in de kamer te blijven als de baby in slaap valt. Zo weet de baby dat je de ouders er nog steeds zijn. Dit stelt het kind gerust, waardoor hij minder gestrest in slaap valt. Als de baby geen stress heeft, kan hij lekker slapen en is hij de volgende morgen blij en vrolijk.

Voor de wat oudere baby’s en jonge kindjes kan deze methode ook goed helpen, maar probeer hierbij wel duidelijk te maken aan je kindje dat het slaaptijd is en geen speeltijd. Laat je kindje ook zelf in bed liggen en probeer hem/haar ook niet uit bed te halen. Zo kun je je kindje wel een knuffel geven of geruststellen, maar laat hem/haar wel in bed blijven. De bedoeling is na het knuffelen een stap terug te doen. De methode werkt het best bij kinderen tussen de zes maanden en vier jaar. Het is minder gemakkelijk deze methode te hanteren bij kleinere babykamers. Volgens Wilson is in 95% van de gevallen het effect duidelijk merkbaar.

Samen slapen

Sommige ouders kiezen voor een co-sleeper om samen met hun baby te slapen. Een co-sleeper is een bedje voor een baby die je aan je eigen bed kan vastmaken en is ongeveer de afmetingen van een wieg. Net zoals bij een wieg kan een co-sleeper gebruikt worden totdat een baby ongeveer 6 maanden oud is. In de co-sleeper slaapt je baby nagenoeg bij je in bed, wat je baby een fijn gevoel geeft. De baby voelt zich hierdoor veilig, geborgen en is hierdoor minder gestresst. Dit komt doordat ern een betere hechting is tussen de ouder en het kindje, door visueel en lichamelijk contact. Door de co-sleeper is het als ouder ook minder inspannend als je baby ’s nachts wakker wordt, omdat je de baby snel bij je kan pakken voor voeding of om even gerust te stellen.

Een fijne en vooral veilige co-sleeper is de Iora Co-sleeper van Maxi-cosi. Deze is in hoogte verstelbaar, zodat hij altijd goed naast jou bed past en een schuiffunctie zodat hij perfect aansluit op je bed. Daarbij kun je de co-sleeper ook gemakkelijk opvouwen en in de reismand meenemen voor als je baby ergens gaat logeren of als je op vakantie gaat.

Inbakeren

Voor ik zelf ouder was had ik nog nooit van het woord inbakeren gehoord. Inbakeren is het veilig en geborgen inwikkelen van je baby in een inbakerdoek. Vroeger werd dit gedaan met grote hydrofiele doeken, maar tegenwoordig zijn hier ook speciale inbakerhulpmiddelen voor zodat je niet zelf je kindje hoeft te wikkelen in een doek. Het inbakeren kan een goed hulpmiddel zijn voor als je kindje onrustig slaapt of helemaal niet in slaap kan komen. Doordat het kindje helemaal ingewikkeld zit voelt het voor de baby aan alsof hij terug in de baarmoeder zit. Dit brengt rust en geborgenheid waardoor je baby rust wordt en lekker in slaap valt. Let hierbij wel op, dit kan niet meer als je baby zich kan omrollen! Hierdoor kan je baby namelijk in zijn bed omrollen naar zijn buik en misschien niet meer terug rollen. Je hebt inbakerdoeken in alle kleuren, maten en printjes, maar de inbakerdoek die aanbevolen wordt door het consultatiebureau is de Pacco Piccolo:

Medische oorzaken

Als de baby ‘s nachts niet slaapt en overdag erg vervelend of overstuur is, kan dit ook een medische oorzaak hebben. Is de baby het grootste gedeelte van de tijd aan het huilen, dan kan het zijn dat het kind de ouders iets probeert duidelijk te maken. Baby’s kunnen nog niet praten en daardoor is het soms moeilijk voor pasgeboren baby’s om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Raadpleeg bij twijfel altijd de (huis)arts of het consultatiebureau.

 

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.