Baby door Lotte Krijger Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen

Slaap is erg belangrijk voor een baby, omdat tijdens de diepe slaap groeihormonen worden aangemaakt. Dit is niet alleen belangrijk voor de groei van het lichaam, maar ook voor de algehele cognitieve groei van je baby. Als de baby regelmatig niet of nauwelijks slaapt, kan hij een slaaptekort ontwikkelen. Buiten dat de baby dan vaak chagrijnig of vervelend is, heeft dit ook nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de baby.

Als een baby niet slaapt

Als een baby niet slaapt, heeft dat niet meteen gevolgen voor de ontwikkeling van de baby. Iedere baby heeft weleens een dag minder en een dag iets meer slaap nodig. Ouders vragen zich vaak af of het een probleem is als hun baby te veel slaapt. Dat is niet het geval. Maar als een baby niet of maar heel weinig slaapt, kan dit wel problemen opleveren.

Het lijkt een twintigste-eeuwse gewoonte dat baby’s door moeten slapen in de nacht. Dit zou namelijk wel heel erg fijn zijn ook voor de ouders en ik moet je bekennen dat ik er zelf ook heel erg naar uitgekeken heb dat ik eindelijk een keer een nacht kon doorslapen. Maar eigenlijk is het volkomen normaal dat een kindje van 6 maanden en zelfs van 12 maanden nog niet door kan slapen in de nacht, zoals blijkt uit het onderzoek van Pediatrics.

Er moet een goede evenwicht zijn. Als een baby te weinig slaap krijgt, heeft dat negatieve gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind. Net als bij volwassenen heeft een baby zijn slaap nodig om de indrukken van de dag te kunnen verwerken.

Daarbij komt nog eens dat niemand echt doorslaapt, zelfs volwassenen niet, omdat we onze slaapcycli zgn. aan elkaar vastplakken. Dit is wat baby’s nog moeten leren, waardoor zij vaak na een slaapcyclus wakker worden. Dit is ook de reden waarom baby’s vaak ‘maar’ 45 minuten achter elkaar een dutje hebben, omdat dan hun slaapcyclus weer klaar is.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak dat een baby in de nacht wakker wordt is honger. Hierbij maakt het volgens onderzoek niet uit of een baby borstvoeding krijgt of flesvoeding, hoewel dat soms wel gedacht wordt.

De oorzaak dat een baby niet slaapt, kan tevens ook al liggen in de geboorte. Zo blijkt uit onderzoek dat baby’s die te vroeg geboren zijn, vaker in de nacht wakker worden. Baby’s hebben in ieder geval een kortere slaapcyclus en ook nog geen idee van een dag- en nachtritme. Een volwassene heeft een slaapcyclus van 90 minuten. Volwassenen hebben zichzelf aangeleerd dan weer verder te slapen. Baby’s kennen die gewoonte nog niet. Bovendien is de cyclus korter: 45 a 60 minuten. Dit betekent dat een baby vaker en langer wakker zal zijn dan een volwassene.

Wat ook een belangrijke oorzaak kan zijn is verborgen pijntjes als gevolg van de geboorte of gebeurtenissen. Hierdoor zou het kunnen helpen om een bezoek te brengen aan een baby osteopaat of fysiotherapeut. Zij kunnen de baby onderzoeken op spieren of gewrichten die net niet helemaal lekker zitten en deze proberen los te maken, zodat je baby weer goed en prettig kan slapen.

Stress bij baby’s kan ook een oorzaak zijn van het niet kunnen slapen. Baby’s moeten gerustgesteld worden door hun ouders, omdat ze dat zelf nog niet kunnen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die vertroeteld worden door hun ouders, veel beter sliepen. Pas vanaf ongeveer 6 maanden oud leren baby’s hoe ze zichzelf moeten troosten om weer rustig te worden. Hierdoor heeft het ook geen zin om je baby van onder de 6 maanden oud “te laten huilen”. Dit wilt niet zeggen dat het na de 6 maanden oud natuurlijk wel goed is! Uit studie van Kinderarts Narvaez is gebleken dat wanneer de baby blijft huilen hij uiteindelijk wel in slaap valt als gevolg van een soort ‘overlevingsstand’, om te voorkomen dat de baby flauwvalt, doordat hij alle energie kwijt is. Toch blijft de stress aanwezig, ondanks dat hij niet meer huilt. Hieruit blijkt dat de ‘laten huilen voor 5 a 10 minuten – methode’ niet werkt, zoals het consultatiebureau deze soms wel voorschrijft.

Tips om de baby te laten slapen

Voorkomen is beter dan genezen. Als een baby moeilijk slaapt, zijn er een aantal adviezen van deskundigen die het proberen waard zijn. Een goed en duidelijk ritme is volgens deskundige de gouden sleutel naar een beter slapende baby. Als een baby vaak op dezelfde tijd slaapt dan leert het lichaam van tevoren om de juiste slaaphormonen alvast aan te maken, waardoor de baby sneller in slaap valt. Zo kan ook een bedtijdritueel helpen om je baby voor te bereiden op het gaan slapen, zodat de baby weet dat het straks gaat slapen. Uit onderzoek is ook gebleken dat de tijd dat een baby naar bed gaat ook van belang is. Zo helpt het tijdig naar bed gaan met het langer slapen van een baby, terwijl je zou denken dat als een baby later naar bed gaat deze misschien langer zal slapen. Dit werkt dus eigenlijk alleen maar contra-productief.

Hartslagknuffel

Dit was bij ons een ‘wondermiddel’! Het bootst het geluid van de hartslag na, of het kan witte ruis geluid maken. Uit onderzoek blijkt ook echt dat dit helpt om je baby weer rustig te krijgen en dat ze vanzelf weer in slaap kunnen vallen. Door het geluid lijkt het voor je baby alsof hij weer terug in de baarmoeder zit, want daar is het namelijk ook helemaal niet stil. De knuffel zijn geluid gaat aan als hij geluid hoort (dus als je baby gaat huilen), of wanneer hij heen en weer geschud wordt, afhankelijk van hoe je hem instelt.

Hartslag knuffel

Zazu - Bibi konijn

Bekijk prijs right icon

In de kamer blijven

Andere deskundigen, zoals kinderpsycholoog Olwen Wilson, raden aan om in de kamer te blijven als de baby in slaap valt. Zo weet de baby dat je de ouders er nog steeds zijn. Dit stelt het kind gerust, waardoor hij minder gestrest in slaap valt. Als de baby geen stress heeft, kan hij lekker slapen en is hij de volgende morgen blij en vrolijk.

Voor de wat oudere baby’s en jonge kindjes kan deze methode ook goed helpen, maar probeer hierbij wel duidelijk te maken aan je kindje dat het slaaptijd is en geen speeltijd. Laat je kindje ook zelf in bed liggen en probeer hem/haar ook niet uit bed te halen. Zo kun je je kindje wel een knuffel geven of geruststellen, maar laat hem/haar wel in bed blijven. De bedoeling is na het knuffelen een stap terug te doen. De methode werkt het best bij kinderen tussen de zes maanden en vier jaar. Het is minder gemakkelijk deze methode te hanteren bij kleinere babykamers. Volgens Wilson is in 95% van de gevallen het effect duidelijk merkbaar.

Samen slapen

Sommige ouders kiezen voor een co-sleeper om samen met hun baby te slapen. Een co-sleeper is een bedje voor een baby die je aan je eigen bed kan vastmaken en is ongeveer de afmetingen van een wieg. Net zoals bij een wieg kan een co-sleeper gebruikt worden totdat een baby ongeveer 6 maanden oud is. In de co-sleeper slaapt je baby nagenoeg bij je in bed, wat de suggestie oproept dat het je baby een fijn gevoel geeft. Uit onderzoek blijkt echter dat het voor de band tussen moeder en kind niet uitmaakt of de baby slaapt in een co-sleeper of niet. Wel blijkt dat als je blijft samen slapen nadat je baby de 6 maanden is gepasseerd het een potentieel positiever en beter gereguleerd gedrag bevorderd. Door de co-sleeper is het als ouder ook minder inspannend als je baby ’s nachts wakker wordt, omdat je de baby snel bij je kan pakken voor voeding of om even gerust te stellen.

Een fijne en vooral veilige co-sleeper is de Iora Co-sleeper van Maxi-cosi. Deze is in hoogte verstelbaar, zodat hij altijd goed naast jou bed past en een schuiffunctie zodat hij perfect aansluit op je bed. Daarbij kun je de co-sleeper ook gemakkelijk opvouwen en meenemen voor als je baby ergens gaat logeren of als je op vakantie gaat.

Co-Sleeper met schommelfunctie

Maxi-Cosi Iora Air Co-sleeper

Bekijk prijs right icon

Inbakeren

Voor ik zelf ouder was had ik nog nooit van het woord inbakeren gehoord. Inbakeren is het veilig en geborgen inwikkelen van je baby in een inbakerdoek. Vroeger werd dit gedaan met grote hydrofiele doeken, maar tegenwoordig zijn hier ook speciale inbakerhulpmiddelen voor zodat je niet zelf je kindje hoeft te wikkelen in een doek. Het inbakeren kan een goed hulpmiddel zijn voor als je kindje onrustig slaapt of helemaal niet in slaap kan komen. Doordat het kindje helemaal ingewikkeld zit voelt het voor de baby aan alsof hij terug in de baarmoeder zit. Dit brengt rust en geborgenheid waardoor je baby rust wordt en lekker in slaap valt. Uit onderzoek blijkt ook dat het inbakeren daadwerkelijk effectieve gevolgen heeft op de slaap van een baby. Let hierbij wel op, dit kan niet meer als je baby zich kan omrollen! Hierdoor kan je baby namelijk in zijn bed omrollen naar zijn buik en misschien niet meer terug rollen. Je hebt inbakerdoeken in alle kleuren, maten en printjes, maar de inbakerdoek die aanbevolen wordt door het consultatiebureau is de Pacco Piccolo:

Inbakerdoek

Pacco Piccolo inbakerdoek

Bekijk prijs right icon

Medische oorzaken

Als de baby ‘s nachts niet slaapt en overdag erg vervelend of overstuur is, kan dit ook een medische oorzaak hebben. Is de baby het grootste gedeelte van de tijd aan het huilen, dan kan het zijn dat het kind de ouders iets probeert duidelijk te maken. Baby’s kunnen nog niet praten en daardoor is het soms moeilijk voor pasgeboren baby’s om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Raadpleeg bij twijfel altijd de (huis)arts of het consultatiebureau.

 

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.