Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Een dekbed wassen is belangrijk. Veel mensen verschonen hun bed wel regelmatig, maar wassen hun dekbed bijna nooit. Dat terwijl het juist heel verstandig is om het dekbed regelmatig te wassen. Door het dekbed te wassen wordt het dekbed echt goed schoon, waardoor alle bacteriën en ongedierte weer wordt weg gewassen.

Hoe een dekbed gewassen moet worden, verschilt per dekbed. In ieder geval is het belangrijk het dekbed regelmatig te luchten. Maar soms moet men het dekbed echt wassen. Bijvoorbeeld omdat er koffie overheen is gevallen of omdat een huisdier erop gelegen heeft. Tijdens het slapen vallen er dode huidcellen van het lichaam. Reinigen is daarom aangeraden.

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen moet eigenlijk tenminste een keer in de week of eens in de twee weken gebeuren. Het bed verschonen moet tenminste een keer in de week. Hoe het beste beddengoed te wassen, is afhankelijk van het type beddengoed. Lakens kosten meer tijd en ruimte om deze goed schoon te maken.

Het hele dekbed in één keer in de wasmachine doen is niet aangeraden. Kies eerst voor het dekbedovertrek en vervolgens voor de lakens. Daardoor wordt de was een stuk schoner. Bovendien voorkomt het dat er witte strepen op het beddengoed komen. Sommige soorten dekbedden mogen niet in de wasmachine. Lees daarom altijd eerst het label, vooral bij donzen of wollen dekbedden. In sommige gevallen moet het dekbed naar de stomerij worden gebracht om weer goed schoon te worden.

Temperatuur

De temperatuur waarop men het beddengoed wast is erg belangrijk. Lees daarom eerst goed de wasinstructies van het dekbed. Deze instructies staan vaak afgebeeld op het labeltje van het dekbed. Dekbedden zijn vaak van verschillende materialen gemaakt. Daarom is er geen vuistregel waaraan men kan onthouden hoe een dekbed gewassen moet worden. Als de instructies aangeven dat men het beddengoed op een warme temperatuur kan wassen, is dit aangeraden.

Een warmere temperatuur zorgt ervoor dat het beddengoed beter schoon wordt gemaakt. Daardoor blijven er minder allergenen in het dekbed zitten, die allergische reacties kunnen uitlokken. Meestal was men het dekbed op 60 graden. Onthoud: wanneer er huisdieren op het bed liggen, moet men het dekbed regelmatig wassen!

Wollen dekbed

Het soort dekbed is erg van belang of deze in de wasmachine gewassen kan worden. Een wollen dekbed in de wasmachine wassen is afgeraden door de meeste fabrikanten. In dit geval is reinigen met chemische middelen beter. Er zijn speciale wollen dekbedden op de markt waarmee het wel mogelijk is deze op 40 graden te wassen. Controleer van tevoren het label van het dekbed. Als het label aangeeft dat men het dekbed op 40 graden kan wassen, is dit mogelijk. Doe dit in andere gevallen niet, omdat het dekbed erg gemakkelijk kan krimpen.

Als wassen in de wasmachine geen optie is, kan deze beste chemisch gereinigd worden. Blij vlekken is ossengalzeep of groene zeep een uitkomst om alleen deze vlek te reinigen. Lucht het wollen dekbed met regelmaat zodat deze fris blijft. Dankzij de zelfreinigende eigenschappen van wol is luchten vaak voldoende.

Donzen dekbed

In tegenstelling tot het wollen dekbed, kan men het donzen dekbed gemakkelijk wassen in de wasmachine. Wel is de temperatuur erg van belang. Sommige donzen dekbedden kunnen het beste op 40 of 60 graden worden gewassen. Op het label staat aangegeven welke temperatuur het beste is. Donzen dekbedden zijn gemakkelijk schoon te maken, net als het synthetisch dekbed.

Een donzen dekbed kan in de eigen wasmachine. Kies in dat geval voor het fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Als het dekbed niet in de wasmachine past, kan deze ook in de badkuip worden gewassen met de hand. Het dekbed dient dan goed te worden uitgespoeld.

Er zijn speciale wasmiddelen op de markt voor dons. Dit is het donswasmiddel. Gebruik in alle gevallen niet meer dan een kwart van de aangeraden hoeveelheid. Het donzen dekbed drogen mag op maximaal 30 graden. Door tennisballen in de wasmachine te doen blijft het dekbed luchtig en kunnen de donsveertjes niet samenklonteren. Houd er tenslotte rekening mee dat het drogen van een donzen dekbed veel tijd in beslag neemt. Vaak is men een aantal uren verder.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed kan vrijwel altijd in de wasmachine worden gewassen. In vrijwel alle gevallen kunnen deze dekbedden op maximaal 60 graden in de wasmachine. Toch zijn er uitzonderingen en is het belangrijk het waslabel van te voren te controleren.

Check voor het wassen eerst het waslabel en was zoals men het normale wasgoed ook wast. Een synthetisch dekbed mag zonder problemen in de droger. Te vaak wassen is niet aangeraden. Dit verkort de levensduur van het dekbed.

Niet wassen

Wie het dekbed niet vaak genoeg reinigt, krijgt vaak een hoop onzichtbare problemen. De belangrijkste problemen zijn huisstofmijten, andere beestjes en dierziektes.

Huisstofmijten zijn beestjes die zichzelf voeden met dode huidcellen. Deze cellen liggen vaak verspreid over het bed. Huidcellen gaan tijdens het slapen vanzelf dood en groeien vanzelf weer opnieuw aan. De dode huidcellen liggen verspreid over het bed. Huisstofmijten zijn nooit te vermijden en zeggen niets over de hygiëne. Door het bed regelmatig te verschonen en het dekbed te wassen kunnen deze beestjes zoveel mogelijk wordt uitgeroeid.

Wie chips, koekjes of ontbijt op bed heeft, trekt daarmee veel ongedierte in bed aan. Denk bijvoorbeeld een mieren, luizen en bedwantsen. Dat is een goede reden om het bed vaker en op tijd te verschonen. Wassen is in dit geval nog beter.

Door alle etensresten kunnen de bacteriën verschillen. Maar ook eigen zweet, make-up en andere restjes kunnen bacteriën veroorzaken en daardoor tot huidreacties leiden. Zorg dus regelmatig voor een goed uitgewassen dekbed. Dit geldt helemaal als men het huisdier op het bed laat slapen. Er is een grote kans op wormen en vlooien.

Matrasbeschermer wassen

Naast het dekbed kan men beter de matrasbeschermer meteen ook wassen. Dit noemt men vaak de molton. Kijk goed naar de wasinstructies van de matrasbeschermer. Het advies is om deze tenminste eens in de maand te wassen. In de zomer dient deze vaker te worden gewassen dan in de winter.

Tips

Ten slotte nog een aantal tips: schuif het dekbed iedere dag even op. Een goede ventilatie in de slaapkamer zorgt voor een goede ventilatie van het dekbed. Zet het raam daarom een uurtje open. Het dekbed luchten is een goed idee, maar niet in de felle zon of de regen. Was en stoom het dekbed alleen indien nodig en niet te vaak. Donzen dekbedden en stofzuigrs zijn afgeraden, omdat de vulling dan beschadigd kan raken.

Bacteriën kunnen zonder te wassen uit het dekbed worden verwijderd, door het dekbed in de vriezer te liggen. Zo nu en dan mag het dekbed kort in de droger op te laagste stand om zo het transpiratievocht te verwijderen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.