Slaapinformatie door Lotte Krijger Slapen met mond open

Is slapen met je mond open slecht voor je?

Iedereen slaapt het liefste op zijn eigen manier. Maar slaap jij met je mond open? Het lijkt heel onschuldig, misschien een klein beetje oncharmant, maar eigenlijk is het helemaal niet goed voor je! Hieronder leggen wij je uit waarom je beter niet met je mond open kan slapen en wat je er aan kan doen om dit te stoppen.

Nadelen van slapen met je mond open

Het slapen met je mond open heeft zelfs meerdere, best heftige, nadelige effecten. Zie hieronder de nadelen opgesomt.

  • Vecht/vlucht reactie

Vaak als je door je mond ademt, adem je hoog in je buik/in je borst. Dit activeert de vecht/vlucht reactie, waardoor je eigenlijk in een stress toestand verkeert tijdens het slapen. Hierdoor rust je dus niet goed uit.

  • Longen

Bij het ademen door je mond worden je longen zwaarder belast. Dit komt doordat de lucht niet meer gefilterd wordt en op de juiste temperatuur en vochtbalans wordt gebracht. Je neus fungeert feitelijk als een soort filter voor de lucht die naar je longen gaat. Tevens worden ook stofdeeltjes niet meer uit de lucht gefilterd, welke normaal door je neusharen worden tegengehouden. Zeker in een bed, omdat je er veel tijd doorbrengt, is er sprake van veel ‘viezigheid’ die je graag gefilterd zou willen hebben voor je longen.

  • Minder zuurstof

Als je ademt door je mond adem je dezelfde lucht in als die je zou inademen door je neus. Toch is het zo dat je minder zuurstof afgeeft aan je cellen als je door je mond ademt! Dit komt doordat als je door je mond ademt tijdens het slapen je méér koolzuur uitademt ten opzichte van het door je neus ademen. Dit koolzuur is juist nodig om snel zuurstof af te geven aan cellen.

  • Spierverslapping

Door je mond ademen tijdens het slapen is voor je ademhalingsspieren gemakkelijker dan door je neus ademen. Je neus geeft namelijk weerstand tijdens het ademhalen. Adem je tijdens het slapen veel door je mond, dan kan er spierverslapping in je ademhalingsspieren optreden. Het gevolg hiervan is ingezakte en/of hangende schouders, waardoor je pijn in je bovenrug en of nek kan krijgen.

  • Mondflora  

Je mond droogt uit door het slapen met je mond open. Hierdoor heb je geen speeksel meer in je mond, die normaliter bacteriën doodt. Hierdoor gaat tevens ook de zuurtegraad van je mond omhoog, waardoor bacteriën een vrij spel krijgen in je mond. Het gevolg hiervan is kans op ontstekingen in je mond en amandelen en een verhoogde kans op tanderosie en tandbederf.

  • Snurken

Ook als je normaliter geen snurker bent of geen vernauwing hebt in de keel kan het zijn dat je gaat snurken als je met je mond open slaapt. Dit kan komen doordat het weefsel in je mond slap is en hierdoor een snurk geluid produceert. Zie ook onze pagina over snurken voor meer informatie over snurken.

Wat kan je doen tegen het slapen met je mond open?

Nu is vaak het probleem dat je, als je gaat slapen, je er niet bewust van bent dat je met je mond open in slaap valt. Je zou je er bewust van kunnen worden als je moe wakker wordt, of als je met een droge mond wakker wordt. Eventueel kan je partner je hier ook mee helpen en je er op attent maken dat je met je mond open slaapt.

Maar zoals je hierboven hebt gelezen is het wel duidelijk, slaap met je mond dicht! Hoe kunnen we dat dan realiseren?

Tegenwoordig bestaat er speciale tape voor je mond. Aangeraden wordt wel om dit overdag eerst te oefenen, omdat het best heftig aanvoelt dat je de mond ineens niet meer kan gebruiken. Hieronder hebben wij een goede mond tape welke ook goed aangeschreven staat!

Veel gestelde vragen

Is slapen met je mond open slecht voor je?

Ja! Slapen met je mond open heeft vele nadelige effecten. Voornamelijk is het heel slecht voor je mondflora en is er een verhoogde kans op ontstekingen in je mond. Je kan er ook door gaan snurken en als je hoog in je borst ademt kan het zijn dat je lichaam zich in een continue staat van stress verkeert.

Wat kan ik doen tegen het slapen met mijn mond open?

Het belangrijkste is eerst te starten met het bewust te worden van dat je slaapt met je mond open. Hierna kan je beginnen met proberen je mond te trainen door overdag oefeningen te doen en bewust je mond dicht te houden. Mocht dit niet werken, dan kan je ook proberen speciale tape te gebruiken om met je mond dicht te slapen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.