Is slapen met je mond open slecht voor je?
- - Nadelen van slapen met je mond open
- - Voordelen van de neusademhaling
- - Wat kan je doen tegen het slapen met je mond open?
- - Mondtape tegen slapen met je mond open
Inhoudsopgave
Iedereen slaapt het liefste op zijn eigen manier. Maar slaap jij met je mond open? Het lijkt heel onschuldig, misschien een klein beetje oncharmant, maar eigenlijk is het helemaal niet goed voor je! Hieronder leggen wij je uit waarom je beter niet met je mond open kan slapen en wat je er aan kan doen om dit te stoppen.
Nadelen van slapen met je mond open
Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat je in de nacht soms switcht tussen mondademhaling en neusademhaling? Dit kan komen doordat als je mond open gaat door je slaaphouding, je luchtwegen naar je neus meer blokkeren, waardoor je automatisch switcht naar je mond. Laten we eerst beginnen met waarom door je neus ademen zo belangrijk is, voordat we ingaan op de nadelen van het ademen door je mond. Neusademhaling zorgt namelijk voor een aanmaak en afgifte van stikstofdioxide. Dit is belangrijk omdat het bacteriën en virussen dood, het zorgt voor een betere zuurstoofvoorziening voor je bloed en het werkt ontstekingsremmend. Zo zorgt een goede neusademhaling ook voor minder luchtwegblokkade en hierdoor heb je ook minder kans op obstructieve slaapapneu te ontwikkelen, wat ontzettend slecht is voor je diepe slaapfase en hiermee ook je herstel.
Het slapen met je mond open heeft zelfs meerdere, best heftige, nadelige effecten. Naast dat het algeheel slecht is, is het ook heel slecht voor je mondflora, wat de basis is voor je algehele gezondheid. Zo zie je bijvoorbeeld ook bij de dierenarts, als je dier ziek is, dat het eerste waar de dierenarts kijkt is zijn mond om te kijken wat er in de mond gaande is.
Zie hieronder de nadelen opgesomt van het slapen met je mond open.
- Vecht/vlucht reactie
Vaak als je door je mond ademt, adem je hoog in je buik/in je borst. Dit activeert de vecht/vlucht reactie, waardoor je eigenlijk in een stress toestand verkeert tijdens het slapen. Hierdoor rust je dus niet goed uit.
- Longen
Bij het ademen door je mond worden je longen zwaarder belast. Dit komt doordat de lucht niet meer gefilterd wordt en op de juiste temperatuur en vochtbalans wordt gebracht. Je neus fungeert feitelijk als een soort filter voor de lucht die naar je longen gaat. Tevens worden ook stofdeeltjes niet meer uit de lucht gefilterd, welke normaal door je neusharen worden tegengehouden. Zeker in een bed, omdat je er veel tijd doorbrengt, is er sprake van veel ‘viezigheid’ die je graag gefilterd zou willen hebben voor je longen.
- Minder zuurstof
Als je ademt door je mond adem je dezelfde lucht in als die je zou inademen door je neus. Toch is het zo dat je minder zuurstof afgeeft aan je cellen als je door je mond ademt! Dit komt doordat als je door je mond ademt tijdens het slapen je méér koolzuur uitademt ten opzichte van het door je neus ademen. Dit koolzuur is juist nodig om snel zuurstof af te geven aan cellen.
- Spierverslapping
Door je mond ademen tijdens het slapen is voor je ademhalingsspieren gemakkelijker dan door je neus ademen. Je neus geeft namelijk weerstand tijdens het ademhalen. Adem je tijdens het slapen veel door je mond, dan kan er spierverslapping in je ademhalingsspieren optreden. Het gevolg hiervan is ingezakte en/of hangende schouders, waardoor je pijn in je bovenrug en of nek kan krijgen.
- Mondflora
Je mond droogt uit door het slapen met je mond open. Door met je mond open te slapen verlies je wel 40% meer vocht, dan wanneer je door je neus ademt. Hierdoor heb je geen speeksel meer in je mond, die normaliter bacteriën doodt. Hierdoor gaat tevens ook de zuurtegraad van je mond omhoog, waardoor bacteriën een vrij spel krijgen in je mond. Het gevolg hiervan is kans op ontstekingen in je mond en amandelen en een verhoogde kans op tanderosie en tandbederf. Ook is in onderzoek bewezen dat door de mond ademen malocclusie in de hand werkt, wat betekent dat je tanden niet meer goed op elkaar passen.
- Snurken
Ook als je normaliter geen snurker bent of geen vernauwing hebt in de keel kan het zijn dat je gaat snurken als je met je mond open slaapt. Dit kan komen doordat het weefsel in je mond slap is en hierdoor een snurk geluid produceert. Zie ook onze pagina over snurken voor meer informatie over snurken.
Naast bovengenoemde lichamelijke effecten heeft het anatomisch ook effecten. Deze zijn goed te zien in het plaatje hieronder:
- Het gezicht wordt smaller
- De neus komt naar voren
- De kin gaat naar achteren
- De luchtpijp wordt smaller
- De nek hangt wat naar voren
De tongpositie is tevens ook niet op de plek waar deze hoort, waardoor je last kan gaan krijgen van je nek en schouders door een verkeerde houding kan gaan aannemen. Hieruit blijkt dus hoe belangrijk het is dat je door je neus ademt, zowel overdag als in de nacht.
Voordelen van de neusademhaling
Als je in de nacht optimaal ademt, dan heeft dit enorme voordelen voor jou slaapkwaliteit. Je kan namelijk dieper slapen als je door je neus ademt. Dit komt doordat bij het ademen door de neus er stikstofmonoxide geproduceerd word in de neus. Hoewel stikstof bekend staat als een ‘afvalstof’, is het juist heel behulpzaam in je ademproces. Het zorgt er namelijk voor dat verwijding van de luchtwegen plaatsvind, waardoor je meer zuurstof kan opnemen. Tevens is er in onderzoek vastgesteld dat je meer REM slaap hebt als je door je neus ademt. Hierdoor kan je lichaam beter herstellen en wordt je dus meer uitgerust wakker.
Daarnaast is je neus ook gewoon je primaire ademhalingsorgaan. Je neus zorgt voor het filteren van viezigheid uit de lucht, het bevochtigd de lucht ook tot optimale vochtigheid voor jou lichaam en het verwarmt de lucht ook nog eens.
Wat kan je doen tegen het slapen met je mond open?
Nu is vaak het probleem dat je, als je gaat slapen, je er niet bewust van bent dat je met je mond open in slaap valt. Je zou je er bewust van kunnen worden als je moe wakker wordt, of als je met een droge mond wakker wordt. Eventueel kan je partner je hier ook mee helpen en je er op attent maken dat je met je mond open slaapt.
Maar zoals je hierboven hebt gelezen is het wel duidelijk, slaap met je mond dicht! Hoe kunnen we dat dan realiseren?
Een té hoog kussen kan het met de mond open slapen in de hand werken, als jij graag op je rug slaapt. Doordat je hoofd kantelt omdat het kussen te hoog is, kan je met je mond open gaan ademen omdat deze gaat ‘hangen’. Let dus op de hoogte van je kussen en de ligging van je hoofd en nek als jij met je mond open slaapt.
Mondtape tegen slapen met je mond open
Wat tegenwoordig ook steeds meer bekend wordt is de speciale tape voor je mond. Het wordt steeds populairder omdat mensen de voordelen gaan inzien van het ademen door de neus en de gevaren van het ademen door de mond. Zo zijn er ook onderzoeken gedaan naar de effecten van het mondtapen bij mensen met (milde) slaapapneu. Hieruit bleek dat bij 65% een goede respons gevonden was. Tevens bleek ook dat het tapen van de mond werkte tegen het snurken, waardoor het een dubbele winst is!
Zie hieronder een voorbeeld van de vormen mondtape:
Zippit mondtape
Dorby mondtape
Cozy world mondtape
Veel gestelde vragen
Is slapen met je mond open slecht voor je?
Ja! Slapen met je mond open heeft vele nadelige effecten. Voornamelijk is het heel slecht voor je mondflora en is er een verhoogde kans op ontstekingen in je mond. Je kan er ook door gaan snurken en als je hoog in je borst ademt kan het zijn dat je lichaam zich in een continue staat van stress verkeert.
Wat kan ik doen tegen het slapen met mijn mond open?
Het belangrijkste is eerst te starten met het bewust te worden van dat je slaapt met je mond open. Hierna kan je beginnen met proberen je mond te trainen door overdag oefeningen te doen en bewust je mond dicht te houden. Mocht dit niet werken, dan kan je ook proberen speciale tape te gebruiken om met je mond dicht te slapen.