Baby door Lotte Krijger Ledikant naar peuterbed

Van ledikant naar een peuterbed of van ledikant naar groter bed.

Hoe weet je of jou kindje klaar is om van zijn ledikant naar een groter bed te gaan? Ieder kind ontwikkeld op zijn eigen tempo en dus moeten we letten op de signalen die aangeven dat je kind er klaar voor is. Maar wat zijn deze signalen? En hoe begin je met de overstap naar een groter bed? Wij leggen het aan je uit!

Signalen dat je kindje klaar is om van zijn ledikant naar een peuterbed te gaan.

Het juiste moment uitkiezen is van groot belang wanneer je kindje van het ledikant naar een groter bed gaat. Voor zowel je kindje als voor jou als ouder zijnde is het een heel avontuur als je overgaat van een ledikant naar een peuterbed. Er komt namelijk stuk vrijheid bij, omdat je kind nu zelf uit zijn bed kan stappen. Jonge kinderen hebben vaak nog geen impulscontrole, waardoor ze vaak hun bed uit kunnen kruipen.

Maar wat is dan een goede leeftijd om de overgang in te zetten? Het antwoord hierop is dat er geen ‘goede’ leeftijd is. Het belangrijkste is om hierbij naar jou eigen kind te kijken. Sommige kinderen zijn er al vroeg klaar voor en sommige kinderen laat. Een goede leeftijd om op de signalen te gaan letten is op ongeveer 2,5 jarige leeftijd.

Signalen om over te gaan van ledikant naar peuterbed

Het belangrijkste signaal is als je kind interesse gaat hebben in een groter bed. Als bijvoorbeeld een grote broer of zus in een peuterbed of eenpersoonsbed slaapt, of als een vriendje of vriendinnetje in een groter bed slaapt. Hierbij komt de interesse uit een intrisieke motivatie, waarbij een overgang gemakkelijker zal gaan dan wanneer de overgang vanuit noodzaak zal gaan.

Zo kan het ook zijn dat je kindje te groot is geworden voor het ledikant, waarbij er een overgang moet plaatsvinden van een ledikant naar peuterbed of eenpersoons bed. Dit kan je zien aan dat je kind bijvoorbeeld zijn knuffels uit bed moet halen om plaats te maken.

Sommige ouders maken ook de overgang van een ledikant naar peuterbed als hun kind uit het ledikant klimt. De overgang naar een peuterbed zal dan niet altijd de oplossing zijn, omdat er dan nog meer vrijheid bij komt kijken. Probeer dan eerst onderstaande tips!

Klimt jou kind uit zijn ledikant? Probeer eerst deze tips!

Uit een ledikant klimmen is natuurlijk gevaarlijk en dat willen we ten alle tijden vermijden. De overgang van het ledikant naar peuterbed zal dan ook niet de oplossing zijn, want als je kindje uit zijn ledikant klimt zal hij ook heel graag uit zijn bed klimmen. Zie hieronder de tips welke je kan toepassen, alvorens je de overstap naar een groter bed maakt:

  • Je kan dan nog proberen het matras te verlagen door de bodem om de grond te leggen binnen het ledikant. Hierdoor zal de barriere hoger zijn, waardoor het lastiger wordt uit het ledikant te klimmen.
  • Een slaapzak geeft ook een extra barriere om het ledikant uit te klimmen. De beentjes kunnen niet ver hierin sprijden en het is een gladde stof, waardoor er geen grip gekregen kan worden om te klimmen.
  • Mocht dit niet voldoende zijn kan je ook nog proberen om je kindje te laten slapen in een reisbed. Hier zit vaak een netje langs de zijranden en het is gemaakt van gladde stof. Hierdoor is er ook vaak geen voldoende grip om er uit te klimmen.

 

Hoe pak je de overgang van een ledikant naar een peuterbed aan?

Is je kind nu echt klaar voor de overgang van zijn ledikant naar een peuterbed? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Hieronder hebben wij de belangrijkste tips en valkuilen bij elkaar gezet om de overgang van het ledikant naar peuterbed soepel te laten verlopen.

Tips voor een soepel overgang van een ledikant naar peuterbed.

De belangrijkste tip in het gehele proces is het betrekken van je kindje bij de gehele overgang. Dit begint al bij het praten over de overstap van het ledikant naar peuterbed, voordat de voorbereidingen worden getroffen. Betrek je kindje bij alle keuzes welke genomen moeten worden. Welk peuterbed er in de slaapkamer komt te staan, welk peutermatras, waar deze komt te staan en welk dekbedovertrek op het bed komt te liggen. Zo maak je het ook een leuk proces voor je kindje, waardoor de motivatie om er in te gaan slapen ook vergroot wordt.

Is het dan zo ver dat je kindje eenmaal in zijn peuterbedje gaat slapen, probeer dan het slaapritueel zo veel als mogelijk hetzelfde te houden! Naar bed gaan moet natuurlijk leuk zijn, maar het moet geen feestje worden. Het bed is nog steeds de plek om te gaan slapen, of het nu een ledikant is of een peuterbed.

Mocht je kindje het toch nog heel spannend vinden, maar er al wel klaar voor zijn, kan je kiezen voor een wen-periode. Hierbij kan je het grote bedje al in de kamer klaar zetten en zo kan je kindje wennen aan het idee dat er een groot bed in de slaapkamer staat, zonder dat er al in geslapen hoeft te worden.

Valkuilen bij de overgang van een ledikant naar peuterbed.

De overgang van een ledikant naar peuterbed is een grote verandering voor je kindje, onderschat het daarom ook niet! Probeer dan ook deze verandering niet met andere grote veranderingen te laten samengaan, zoals het krijgen van een broertje of zusje, eerste keer naar school of de peuterspeelzaal etc. Verwacht ook niet meteen te veel van je kindje, want het zal niet in een keer goed gaan. Een periode van aanpassing is ook heel normaal, maar blijf wel consequent!

Merk je uiteindelijk dat je kind er toch nog niet geheel klaar voor is. Wees dan niet te hard voor je kind (of voor jezelf)! Leg je kindje tijdelijk terug in het ledikant en probeer later de overgang naar een peuterbed opnieuw. Dit om slaapproblemen te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Hoe lang kan je een ledikant gebruiken?

Een ledikant wordt vaak gebruikt vanaf de geboorte of na de wieg (vanaf 6 maanden ongeveer). Deze wordt vaak gebruikt tot de overgang naar een peuterbed of eenpersoonsbed, wat rond de leeftijd van 3 jaar is. Een ledikant wordt hiermee ongeveer 2,5 jaar á 3 jaar gebruikt.

Wat is het beste bed na een ledikant?

Het beste bed na een ledikant is of een peuterbed of een eenpersoonsbed. Wij raden vaak een peuterbed aan, omdat kindjes de geborgenheid van een ledikant zoeken in hun volgende bedje. Een peuterbed is qua omvang hierbij dichterbij dan een eenpersoonsbed.

Welk peuterbed kan ik het beste kopen?

Ons aanraden is een vloerbed met een zijrand. Deze liggen op de vloer en zijn hiermee in het kader van uit bed vallen veiliger dan een hoog bed.

Wanneer van ledikant naar een groter bed?

Je kindje is klaar voor de overgang naar een groter bed wanneer je kindje er zelf klaar voor is. Let op de signalen dat je kind er klaar voor is op een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar. Sommige kinderen zijn er dan al klaar voor en sommige kinderen wachten zelf liever tot 3 of 3,5 jaar oud. Probeer het niet te forceren bij je kind, want dit kan tot problemen leiden!

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.