Matras door Lotte Krijger Matras omdraaien of matras omkeren

Moet een matras gedraaid of gekeerd worden?

Veel matras merken zijn tegenwoordig goed ventilerend. Hierdoor kan het zijn dat je je afvraagt of het nog wel nodig is dat jij je matras omdraait. Of hoe vaak het matras gedraaid moet worden. Het matras omdraaien of het matras keren kan namelijk wel verfrissend werken. Voor sommige matrassen zorgt het regelmatig omdraaien of keren van je matras ook voor een langere levensduur.

Voordelen van een matras omdraaien en/of keren

Als je het matras omdraait of keert zorgt dit er voor dat je weer op een andere kant van je matras slaapt. Dit geeft een fris gevoel en zorgt er ook voor dat je op de andere zijde van het matras ook druk uitvoert. Hierdoor kan het zijn dat je matras langer meegaat en dus een langere levensduur heeft. Let wel op, sommige matrassen kan je alleen draaien en sommige matrassen kan je alleen keren. Kan je het matras zowel draaien als keren heeft dit de meeste invloed op de levensduur van het matras.

Toch is het omdraaien van een matras niet bij alle matrassen benodigd en geven sommige matras merken wel 10 jaar garantie tegen kuilvorming in het matras! Bij sommige matrassen is het tevens ook niet mogelijk om het matras te draaien en/of te keren omdat de matrassen niet aan beide zijden gelijk zijn.

Matras omkeren

Met het matras omkeren wordt bedoeld dat het hoofdeind en het voeteneind wordt verwisseld. Je draait het matras dus horizontaal. Dit kan goed bij matrassen welke voorzien zijn van een comfortlaag aan de bovenzijde van het matras en een fundatie en/of anti sliplaag aan de onderzijde. Deze matrassen kunnen namelijk niet omgedraaid worden. Doordat je nog steeds op dezelfde zijde van het matras ligt is het wel benodigd om het matras vaker te keren om zo de levensduur van je matras te verlengen.

Matras omdraaien

Met het matras omdraaien wordt bedoeld dat de bovenzijde van het matras naar onderen wordt verplaatst en de onderzijde naar boven wordt verplaatst. Dit kan goed bij matrassen waarvan zowel bovenzijde als onderzijde gelijk zijn. Hierdoor drukt het lichaamsgewicht op de andere zijde van het matras en kan de onderzijde van het matras goed terug vormen. Deze wijze van het matras omdraaien is minder vaak benodigd dan wanneer je een matras keert.

Factoren van invloed op het draaien en/of keren van een matras

Er zijn diverse factoren van invloed op de benodigdheid van het draaien of keren van een matras. Dit zijn de drie belangrijkste factoren.

Materiaal van de kern van het matras

De kern van het matras geeft jou de ondersteuning in je rug die je nodig hebt. Dit kunnen veren zijn, zoals pocketveringen, maar het kan ook schuim zijn, zoals koudschuim. De duurzaamheid van deze materialen zijn hierbij van groot belang. Hoogwaardig koudschuim zal minder snel last hebben van kuilvorming, dan slechte kwaliteit koudschuim. Hierdoor is het belangrijk om te letten op het materiaal van je matras en of je voor de levensduur van je matras het matras moet draaien of keren.

Lichaamsgewicht

Bij hoogwaardige materiaalgebruik in het matras zou lichaamsgewicht niet hoeven uit te maken voor de duurzaamheid van het matras. Twijfel je aan de kwaliteit van je matras, of merk je toch dat je matras kuilvorming heeft, dan kan het goed zijn je matras om te draaien of je matras te keren. Kuilvorming kan namelijk zorgen voor verlies aan steun en hierdoor kan je last krijgen van nek en rugklachten.

Staat van onderhoud van het matras

Het matras draaien of keren kan ook handig zijn ter onderhoud van het matras. Wil je het matras schoonmaken of vlekken verwijderen uit je matras? Dan kan het handig zijn de zojuist schoongemaakte kant de tijd geven om even goed droog te worden door het matras te keren of draaien (indien je een lattenbodem hebt). Dit kan namelijk ook bijdragen aan de levensduur van je matras.

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Het omdraaien is in grote mate afhankelijk van zowel de kwaliteit van de kern van het matras alsmede of het uberhaupt mogelijk is en benodigd is bij het matras. Twijfel je over de kwaliteit van de kern van je matras of is je matras al wat verouderd. Dan is het verstandig om ongeveer 2 á 3 keer per jaar je matras om te keren of te draaien. Hiermee voorkom je kuilvorming of uitputting van je veren (afhankelijk van de kern van je matras) en voorkom je hiermee nek en rugklachten.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Bij sommige matrassen is het omdraaien niet benodigd. Twijfel je over je kwaliteit van je matras, of merk je dat er kuilvorming optreed in je matras dan is het verstandig om 2 á 3 keer per jaar je matras om te keren.

Waarom moet ik mijn matras draaien en keren?

Een matras omdraaien of omkeren zorgt voor verfrissing van het matras en het geeft je matras de kans om terug te komen in zijn oude vorm. Dit zorgt voor een langere levensduur van je matras.

Welke matrassoort hoef je niet om te draaien?

Matrassen van hoogwaardige kwaliteit en een goede ventilatie hoeven over het algemeen niet omgedraaid te worden. Mocht je twijfelen aan de kwaliteit van je matras en of deze voldoende ventileert, kan je altijd het matras omdraaien of keren.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.