Slaapprobleem door Lotte Krijger slaapwandelen

Slaapwandelen

Stel je voor: je wordt midden in de nacht wakker en ontdekt dat je op onverklaarbare wijze door je huis dwaalt, zonder dat je je er bewust van bent. Dit is het fascinerende en soms beangstigende avontuur dat bekend staat als slaapwandelen. In dit artikel duiken we dieper in dit slaapgerelateerde fenomeen, verkennen we de oorzaken en symptomen, delen we enkele van de beste middelen om ermee om te gaan en onderzoeken we of je een slaapwandelaar wel of niet moet wekken. Dus, lees verder en ontdek het verbazingwekkende rijk van slaapwandelen!

 

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is een intrigerend slaapstoornis waarbij een persoon in een diepe slaap verkeert, maar toch rechtop kan staan, rondlopen of zelfs complexe handelingen kan uitvoeren, allemaal zonder zich hiervan bewust te zijn. Het wordt ook wel somnabulisme genoemd. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met kinderen, kunnen ook volwassenen slaapwandelen en ouderen last hebben van slaapwandelen. Slaapwandelen gebeurt meestal tijdens de diepe slaapfase en de exacte oorzaak ervan blijft grotendeels onbekend. Het is alsof ons lichaam op de automatische piloot werkt terwijl onze geest nog diep verzonken is in een droomwereld. 

 

Symptomen van slaapwandelen

Symptomen van slaapwandelen kunnen variëren van subtiel tot opvallend en zijn soms moeilijk te herkennen, vooral als je alleen woont. Hier zijn enkele aanwijzingen waaraan je zelf kunt merken dat je mogelijk aan slaapwandelen lijdt:

Onverklaarbare vermoeidheid overdag:

Als je regelmatig ’s nachts rondloopt en actief bent zonder dat je je hiervan bewust bent, kan dit leiden tot verstoorde slaapcycli en vermoeidheid overdag. Je kunt merken dat je vaak slaperig bent en moeite hebt om je gedurende de dag te concentreren.

Onverklaarbare blauwe plekken of verwondingen:

Slaapwandelaars kunnen zichzelf tijdens hun nachtelijke avonturen per ongeluk verwonden. Als je ’s ochtends wakker wordt met blauwe plekken, schrammen of kleine verwondingen zonder je te herinneren hoe je ze hebt opgelopen, kan dit een teken zijn van slaapwandelen.

Veranderingen in je slaapomgeving:

Slaapwandelaars hebben de neiging om in hun slaapomgeving rond te dwalen. Als je merkt dat meubels zijn verplaatst, dekens rommelig zijn of voorwerpen op ongewone plaatsen liggen nadat je ’s ochtends wakker bent geworden, kan dit wijzen op nachtelijk dwalen.

Verhoogde angst en stress:

Slaapwandelen kan gepaard gaan met gevoelens van angst en stress, vooral als je je zorgen maakt over wat er ’s nachts kan gebeuren. Het kan zijn dat je onverklaarbare angstgevoelens ervaart, vooral als je de neiging hebt om ’s nachts te slaapwandelen.

Getuigenissen van huisgenoten of familieleden:

Als je samenwoont met anderen, kunnen zij mogelijk getuige zijn van je slaapwandelen. Ze kunnen je vertellen dat je ’s nachts ongewoon gedrag vertoont, zoals rechtop in bed zitten, ronddwalen in huis of zelfs proberen te praten terwijl je nog slaapt.

 

Oorzaken van wandelen in de nacht

De oorzaken van slaapwandelen kunnen variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep. Bij kinderen is slaapwandelen meestal een normaal onderdeel van de ontwikkeling en ontgroeien ze dit vaak naarmate ze ouder worden. Bij volwassenen en ouderen kunnen echter andere factoren een rol spelen, zoals:

Slaapwandelen volwassenen:

  • Stress en angst.
  • Slaaptekort.
  • Slaapwandelen door alcohol.
  • Bepaalde medicijnen.

Slaapwandelen bij ouderen:

  • Onderliggende medische aandoeningen, zoals slaapapneu.
  • Veranderingen in slaappatronen die gepaard gaan met veroudering.

 

Slaapwandelaar wakker maken of juist niet? 

Een veel voorkomende vraag is of je iemand tijdens het slaapwandelen wakker maken moet. Over het algemeen moet je een slaapwandelaar niet wakker maken, omdat dit verwarrend en beangstigend kan zijn voor de persoon en kan leiden tot desoriëntatie. Het is beter om de slaapwandelaar voorzichtig terug te begeleiden naar bed en ervoor te zorgen dat de omgeving veilig is om te voorkomen dat ze zichzelf verwonden.

 

Slaapprobleem laten behandelen door een professional

Als slaapwandelen frequent optreedt en invloed heeft op het dagelijks leven en de gezondheid van de persoon, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een arts of slaapspecialist kan een grondige evaluatie uitvoeren om mogelijke onderliggende oorzaken te identificeren en de meest geschikte behandeling voor te stellen.

 

Wat je zelf kunt doen tegen slaapwandelen

  1. Een rustgevend avondritueel: Creëer een ontspannen avondritueel om stress en spanning te verminderen, zoals het lezen van een boek, meditatie of een warm bad nemen. Dit kan helpen om een rustigere slaap te bevorderen en slaapwandelen te verminderen. Lees voor slaapmeditatie ook onze blog: Beste slaap meditatie.
  2. Regelmatige slaap: Zorg voor voldoende slaap en probeer elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Een regelmatig slaapschema kan de kans op slaapwandelen verminderen.
  3. Veilige slaapomgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer veilig is en verwijder eventuele obstakels waarover je zou kunnen struikelen tijdens een slaapwandeling. Sluit ook ramen en deuren om te voorkomen dat de slaapwandelaar naar buiten gaat.
  4. Vermijd alcohol en cafeïne: Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne, vooral vlak voor het slapengaan. Deze stoffen kunnen de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en slaapwandelen verergeren.
  5. Stressmanagement: Leer stressmanagementtechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of yoga, om angst en stress te verminderen. Dit kan helpen om slaapwandelen te verminderen, vooral als stress een trigger is. 
  6. Een verzwaringsdeken kan ook helpen om ontspanning te bevorderen en stress en angst te verminderen. Het kan ook je slaapkwaliteit verbeteren, wat ook kan bijdragen aan het verminderen van slaapwandelen.

 

Veel gestelde vragen

Waarom slaapwandelen mensen?

Slaapwandelen bij mensen wordt veroorzaakt door verstoringen in de slaapcycli, waarbij iemand gedeeltelijk ontwaakt terwijl de hersenen nog steeds in een diepe slaapfase verkeren. De exacte oorzaak is niet volledig begrepen, maar factoren zoals stress, slaaptekort, genetische aanleg en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan het optreden van slaapwandelen.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen, ook wel somnambulisme genoemd, is een slaapstoornis waarbij een persoon complexe handelingen uitvoert tijdens het slapen. Het fenomeen wordt gekenmerkt door wandelen of andere activiteiten, zoals praten of zelfs koken, terwijl de persoon zich niet bewust is van zijn acties. Slaapwandelen gebeurt meestal tijdens de diepe slaapfase en de exacte oorzaak ervan blijft grotendeels onbekend.

Wat kan ik doen tegen slaapwandelen?

Om slaapwandelen te verminderen, kun je een rustgevend avondritueel creëren, een regelmatig slaapschema aanhouden en zorgen voor een veilige slaapomgeving zonder obstakels. Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne, en leer stressmanagementtechnieken. Als slaapwandelen frequent voorkomt en invloed heeft op je dagelijks leven, zoek dan professionele hulp voor een grondige evaluatie en gepaste behandeling.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.