- - Wat zegt de slaappositie over jou?
- Rugslaper
- Buikslaper
- Zijslaper
- - Slaapposities en medische problemen
- Brandend maagzuur
- Ontstekingen
- Tandenknarsen
- Last van een stijve nek?
Inhoudsopgave
Verreweg de meeste Nederlanders slapen op hun zij. Zo’n 75% van alle Nederlanders heeft die slaappositie. Over de slaappositie wordt al veel gezegd en geschreven. Er zijn mensen die denken dat de slaappositie iets zegt over hoe degene die op een dergelijke manier slaapt, dingen aanpakt.
Relatiedeskundigen zeggen zelfs dat de slaappositie iets zegt over de status van de relatie. De emotionele status van een relatie zou weerspiegeld worden door de slaappositie. Wetenschappelijk is er nooit iets van bewezen. Daarom is het maar de vraag of je soort slaappositie iets zegt over je persoonlijkheid of over je relatie. In dit artikel gaan we nader kijken naar de verschillende soorten slaapposities.
Wat zegt de slaappositie over jou?
Er zijn verschillende manieren om in slaap te vallen. Veruit de meeste Nederlanders (75 procent) valt in slaap op de zij. 20 procent van de Nederlanders slaapt op de rug. De mensen die op de rug slapen, lijken vaker te snurken tijdens de slaap. Slechts vijf procent van de Nederlanders slaapt op de buik. Veel mensen denken dat zij op de buik slapen, maar slapen eigenlijk op hun zij.
De drie meest voorkomende slaaphoudingen zijn: rugslaper, zijslaper en buikslaper. Alle soorten manieren van slapen hebben voor- en nadelen. Welke positie het beste is, verschilt per persoon. Er zijn zelfs posities die je kunt aannemen als je last hebt van bepaalde medische klachten. De slaappositie zegt niets over jou als persoon of over jouw relatie. Daarom gaan we daar ook niet dieper op in. Wel gaan we in op de medische voor- en nadelen van iedere slaappositie.
Rugslaper
Zo’n 20 procent van alle Nederlanders slaapt op de rug. Het is belangrijk om je rug niet te scheef te houden tijdens de slaap. Het gevolg is vaak dat je de volgende morgen met pijnlijke spieren opstaat. Probeer dit te voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat je matras een beetje mee beweegt. Op die manier kun je nog in een S-vorm gaan liggen.
Dat lijkt slecht, maar dat is het niet. Het meest comfortabel slaap je namelijk als je ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen. Het is heel belangrijk dat de rug en met name de rugholte goed ondersteund wordt.
Als het matras te hard ligt, ligt de onderkant van de rug in een holle stand. Daardoor sta je de volgende morgen op met enorme spierpijn! Daarom is de keuze voor een goed matras minstens even belangrijk als de (onbedoelde) keuze voor een bepaalde slaappositie.
Het pluspunt van op je rug slapen, is dat je je gewicht over een zo groot mogelijke oppervlakte verspreidt. Dit is één van de belangrijkste eisen aan een slaappositie. Op die manier voorkom je namelijk allerlei kwaaltjes, zoals gewrichtspijn en artritis.
Toch heeft op je rug slapen ook nadelen voor jou en je partner. Mensen die op de rug slapen, zijn vaak mensen die ‘s nachts snurken of last krijgen van slaapapneu. Daarom is het belangrijk een evenwichtig matras te vinden. Een matras is in evenwicht als deze niet te hard, maar ook niet te zacht is. Kijk eens naar het verschil tussen traagschuim en koudschuim. Kies voor een lager kussen. Bovendien moet het kussen medium tot hard zijn. Dit is het perfecte kussen voor de rugslaper.
Buikslaper
Veel mensen denken ten onrechte dat ze op hun buik slapen. Vol op je buik slapen betekent dat je met het gezicht bijna volledig in het kussen ligt. Daarom slapen niet veel mensen op die manier: het lijkt geen comfortabele manier van slapen. Daarom slaapt maar 5% van de Nederlanders op die manier. Mensen die denken dat ze op hun buik slapen, zijn vaak de mensen die in de praktijk toch op de rug slapen.
Als je echt een buikslaper bent, dan moet je overwegen een andere slaappositie te proberen. Op je buik slapen is namelijk helemaal niet goed voor je rug. Je nek ligt gedraaid en je rug heeft een grote, holle ruimte. Dat komt doordat je buik het matras raakt. Als je wakker wordt, kun je na een nacht op deze manier liggen enorm last van je rug en van je nek hebben. Dit komt doordat de spieren en gewrichten urenlang in de verkeerde positie hebben gelegen.
Slaap je op je buik, kies dan zeker voor een hard matras. Voorbeelden van een goed matras zijn: latex matrassen of pocketvering matras. Kies daarnaast voor een plat, en zachter kussen. Deze ondersteunt je nek een beetje, maar niet te hard. Slaap je op een te hard kussen, dan is op je buik slapen erg oncomfortabel en krijg je bovendien pijn in je nek.
Zijslaper
Slaap je op je zij, dan ben je zeker niet alleen. 75 procent van alle Nederlanders slaapt op zijn zij. Zijslapen is slecht voor je als je last hebt van hoofd- en nekpijn. Je zou dan beter op je rug kunnen slapen, in een S-vorm. Het nadeel van op je rug slapen is dan weer dat je sneller snurkt. Daarom is het belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen verschillende posities.
Bij het zijslapen slaap je met je benen opgetrokken. Daardoor kom je extra in de verleiding om scheef te gaan liggen. Daarom is het belangrijk dat je in een rechte lijn ligt, vanaf je nek tot het staartbeen. Zorg er ook voor dat de schouders en de heupen goed in het matras komen te liggen.
Zijslapen heeft verschillende voordelen: het helpt tegen rugpijn in de lage onderrug, stress en slaapapneu. Minder fijn is dat het slecht is voor nek- en hoofdpijn.
Als je op je zij slaapt, kun je het beste kiezen voor een medium tot zacht matras. Dit zodat de heupen en schouders goed wegzakken. Een stevig matras voorkomt dit, waardoor je juist last van je rug krijgt. Een goed matras voor zijslapers volgt de contouren van het lichaam. Bovendien is een hoog en stevig kussen hier zeker gewenst.
Slaapposities en medische problemen
Als je last hebt van bepaalde medische problemen, kun je ervoor kiezen een andere slaappositie uit te proberen. Door sommige medische problemen kun je misschien niet slapen. Hier vind je een paar adviezen.
Brandend maagzuur
Mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen het best op de linkerzij gaan liggen. Door op de linkerzij te gaan liggen, staat er minder spanning op de darmen. Daardoor krijg je minder last van maagzuur. Zorg ervoor dat je armen voor je uit liggen, je knieën gebogen en de benen naar boven getrokken. Wie echt heel erg last van maagzuur heeft, kan het beste op de rug gaan liggen en wat meer kussens onder het hoofd leggen.
Ontstekingen
Iedereen is wel eens verkouden. Het beste is dan, hoe verleidelijk ook, niet op de rug te gaan liggen. Daardoor valt de mond ‘s nachts open,waardoor het slijm dat verstopt zit opdroogt. Daardoor houd je juist langer last van ontstoken holtes. Het beste kun je op je zij gaan liggen en een extra kussen onder je hoofd doen. Je kunt het beste het kussen vasthouden tijdens de slaap en de benen licht gebogen houden. Op die manier komt het slijm juist los.
Tandenknarsen
Veel mensen doen het in hun slaap: tandenknarsen. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd en is erg slecht voor het gebit. Toch heeft 8 procent van alle volwassenen last van dit euvel. Het wordt doorgaans veroorzaakt door stress, angst of een slecht slaapritme. Je kunt daardoor erg veel last van je kaken krijgen. Het kan zelfs de vorm van het gezicht gedeeltelijk veranderen. Ga daarom op je rug liggen. Het gezicht moet naar het plafond wijzen. De mond moet dicht zijn. Daardoor ontspannen de spieren in de onderste kaak en kunnen de andere spieren ontspannen. Zorg ervoor dat je niet met je hoofd gaat draaien tijdens de slaap. Houd je armen daarom naast het lichaam.
Last van een stijve nek?
Ten slotte: heb je last van een stijve nek? Overweeg dan eens het kussen te vervangen. Een te dun of te dik kunnen kan zorgen voor een verkeerde slaaphoek. Daardoor krijg je veel spanning op je rug. Bij het opstaan kun je dan je nekspieren verrekken. Je hebt er meer last van als je op je buik en je zij slaapt. Zorg daarom voor een kussen dat zich aanpast aan jouw lichaamsvorm tijdens de slaap.