Slaapprobleem door Lotte Krijger Wallen oma's tips

Oma’s tips tegen wallen

Veel mensen krijgen ermee te maken; wallen of donkere kringen onder de ogen. De omgeving zal al snel vragen of alles wel goed gaat en of je wel voldoende slaapt. Zelfs als je voldoende slaapt en uitgerust wakker wordt, kunnen wallen onder de ogen toch optreden.

Er zijn verschillende oorzaken van wallen onder de ogen. De oorzaak ligt lang niet altijd in slaaptekort. Het kan ook genetisch bepaald zijn, een teken van veroudering zijn of gevolg van een medische aandoening. Wat de oorzaak ook is, er zijn voldoende tips van oma om van die wallen af te komen.

Tips thuis tegen wallen

Er zijn verschillende manieren om van wallen af te komen. Tegenwoordig pakken mensen snel cosmetica om van de wallen af te komen, maar een goedwerkende oogcreme is al snel duur. Wallen en donkere kringen onder de ogen in een verschijnsel van alle tijden, dus oma weet raad. Het kan best lonen om de onderstaande tips eens uit te proberen.

Drink voldoende water

Wat veel mensen niet weten, is dat wallen en donkere kringen onder de ogen soms worden veroorzaakt door vochtophopingen onder de ogen die de huid naar beneden drukken. Daardoor ontstaan er wallen. Veel mensen die last hebben van wallen en donkere kringen onder de ogen, drinken niet voldoende. Het is dan ook aan te raden de minimale dagelijkse hoeveelheid water (2 liter) op te nemen. Op die manier kan het lichaam het vocht goed afdrijven, waardoor de vochtophopingen worden verminderd. Vind je het moeilijk om genoeg te drinken op een dag? Probeer jezelf te motiveren met een prettige waterfles. Er zijn er voldoende op de markt die aangeven hoeveel water er in zit en met de mogelijkheid om er fruit in te doen voor een lekkere (natuurlijke) smaak.

Gebruik amandelolie

Amandelolie heeft een rustgevend effect en heeft verschillende vitamines in zich welke goed zijn voor je huid. Een belangrijke rol speelt vitamine E, die zorgt voor herstel van de huid. Niet alleen de amandelolie maar massage helpen de afvalstoffen af te voeren. Probeer daarom de wallen onder de ogen een paar minuten te masseren met amandelolie voor het slapengaan. Bij het opstaan kan de olie gemakkelijk van het gezicht worden gewassen. Let hierbij wel goed op dat je een pure amandelolie neemt en niet een met parfum erin. Zeker omdat we het dicht bij de ogen smeren is het belangrijk dat het alleen natuurlijke elementen zijn die we op de huid smeren. Ook van belang is een glazen fles rond de olie! Olie in plastic flessen oxideert namelijk, wat niet goed is voor de olie. (Dit geldt ook voor de olie die je gebruikt in de keuken)

Komkommer tegen wallen

We zien het in films en het is daarmee een echte klassieker geworden; komkommer op de ogen leggen. Leg de komkommer van tevoren wel even in de koelkast en snijd de komkommer vervolgens in schijfjes. Leg de schijfjes een tijd lang op de ogen. Met name het koelende effect van de koude komkommer hebben een positief effect op wallen. Het koude effect zorgt ervoor dat je bloedsomloop weer op gang komt, wat wallen kan verminderen. Dit kan je dus ook doen met een een ijzeren lepel die je even in de koelkast legt, maar een komkommer schijfje geeft toch een leuker effect.

Kurkuma

Een echte tip van oma, is het gebruik van kurkuma. Maak met water een pasta van kurkuma en smeer dit vervolgens op de wallen. Laat dit een half uur tot een uur zitten. Kurkuma is een natuurlijk ingrediënt dat zwellingen tegengaat. Wanneer zwelling de oorzaak van donkere kringen of wallen is, zullen deze minder snel opvallen. De donkere plekken rond de ogen worden namelijk opgelicht.

Aardappelschijfjes

Aardappels bevatten van oorsprong stoffen die gifstoffen uit de huid zuiveren. Een oorzaak van wallen bij de ogen kan een ophoping van gifstoffen in de huid zijn. Door aardappelschijfjes te gebruiken, zullen donkere kringen verbleken. Leg de aardappelschijfjes ongeveer twintig minuten op de ogen.

Theezakjes

In theezakjes zit een stof genaamd tannine. Deze heeft een samentrekkende werking, waardoor de zwelling bij de ogen afneemt. Pak daarom twee theezakjes en laat deze afkoelen in de koelkast. Laat de theezakjes op ieder oog twintig minuten liggen. De zwelling zal dan afnemen, waardoor deze minder opvalt.

Massage

Nek- en schoudermassages zijn fijn om te krijgen en goed voor de spieren, maar ook een massage aan de huid onder de ogen kunnen een positief resultaat hebben. Door de huid zachtjes te masseren worden afvalstoffen namelijk sneller afgevoerd.

Vitamine C in creme

Er zijn speciale moisturizers en serums op de markt die vitamine C en antioxidanten bevatten. Daardoor nemen donkere kringen en wallen af en tevens helpt Vitamine C met de opbouw van collageen. Breng de moisturizer of het serum deppend en wrijvend voorzichtig aan, want de huid onder de ogen is redelijk dun. Een goed voorbeeld hiervan is een creme van het merk The Ordinary. Hierin zitten namelijk geen parabenen, sulfaten, siliconen en alcohol.

Vitamines consumeren

Je kunt natuurlijk ook met je voeding proberen je wallen te verminderen. Een tekort aan antioxidanten kan zorgen voor wallen en donkere kringen. Veel vitamine C en Vitamine E binnenkrijgen kan dus ook helpen tegen je wallen. In plaats van het met een creme op je huid te smeren, werk je dus tegen je wallen en donkere kringen van binnenuit. Je krijgt veel antioxidanten binnen door voldoende groente en fruit te eten.

Speciale oogcrème

In sommige gevallen kunnen de tips van oma niet voldoende werken. Bijvoorbeeld wanneer de donkere kringen het gevolg zijn van een dieper gelegen oorzaak. Het is bij hardnekkige wallen aan te raden om een speciale oogcrème te gebruiken. Onze voorkeur heeft het om gebruik te maken van een oogcreme met alleen natuurlijke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld de oogcreme van Velveux.

Uit een randomized controlled trial is gebleken dat EGF serum daadwerkelijk resultaten boekt! EGF staat voor Epidermal Growth Factor. De testpersonen hebben tweemaal per dag dit serum opgesmeerd, waarna bleek dat de wallen minder waren geworden na 12 weken. 

In sommige gevallen helpen zalfjes en tips van oma niet, bijvoorbeeld bij een medische oorzaak. In zulke gevallen is het ook mogelijk eventueel in uiterste gevallen een cosmetische ingreep te laten doen.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaan De effecten van koffie Afbraak van melatonine Overgewicht - Onderzoek naar cafeïne en slaap - Het beste tijdstip voor koffie - Cafeïne is geen medicijn Koffie en frisdrank zijn

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie - Primaire hypersomnia Narcolepsie Idiopathische hypersomnie Periodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom) Habitueel slaaptekort - Symptomen en diagnose Overdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.