Matras door Lotte Krijger Wat is het beste matras voor mij

Wat is het beste matras voor mij? Kies hier het matras dat het beste bij jou past!

Hoe is het mogelijk? In de winkel lag dat nieuwe matras nog zo lekker, maar eenmaal thuis blijkt het toch minder zacht dan je dacht. Nog erger: je wordt elke nacht badend in het zweet wakker. Een verkeerd matras kopen komt veel voor. Om zo’n miskoop te voorkomen, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

Hoe weet ik of een matras bij mij past?

Wat voor matras je nodig hebt, is sterk afhankelijk van jouw lichaamstype en persoonlijke voorkeur. Zo vinden veel mensen een hard matras prettig, terwijl anderen beter tot rust komen op een zacht matras. Maar hoe lekker een matras ligt, is niet het enige waar je op moet letten. Ook factoren als lengte, breedte, drukverdeling, ventilatie en temperatuurregulatie zijn belangrijk.

Beste matras dat past bij jouw slaaphouding

Slaap je het liefst op je rug? Of ben je toch echt een zijslaper? Dit is van belang voor het matras dat je kiest, aangezien er veel verschil is in drukverdeling tussen verschillende materialen.

Matras voor rugslaper

Een rugslaper heeft over het algemeen de meeste baat bij een medium tot stevig matras. Op een te zacht matras zakken de heupen namelijk te ver weg, wat niet fijn is voor de onderrug. Wel kan een iets zachtere toplaag het ligcomfort ten goede komen.

Matras voor zijslaper

Een zijslaper creëert voornamelijk drukpunten op de heup- en schouderzones. Het is daarom belangrijk dat het matras op deze punten minder weerstand geeft. Kies daarom voor een matras dat deze delen van het lichaam ondersteunt met speciale drukpunten. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een pocketvering matras.

Matras voor buikslaper

Als buikslaper lig je niet in de meest ideale houding: met een gedraaide nek, en als je matras te zacht is ook nog met een holle rug. Ook hou je in deze slaaphouding veel warmte vast. Buikslapers liggen daarom vaak het best op een medium tot stevig matras met een goed ventilerende toplaag.

Verschillende matrasafmetingen

Naast het materiaal moet er ook rekening worden gehouden met de afmeting van je nieuwe matras. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een matras kiest dat op jouw lattenbodem past. Koop je een geheel nieuw bed bij je matras, bedenk dan waar je je bed onder andere voor gebruikt. Slaap je alleen? Dan voldoet een twijfelaar of een klein tweepersoons bed (160 cm). Heb je een partner én kinderen die iedere zondagochtend een springpartijtje op het bed komen houden, dan kies je voor een bed van minstens 180 centimeter.

Ideale breedte matras

Er is keuze uit de volgende formaten:

  • Eenpersoons matras (70 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm)
  • Tweepersoons matras (160 cm, 180 cm, 200 cm, 210 cm, 220 cm)
  • Twijfelaar (120 cm en 140 cm)
  • Kingsize matras (alles boven de 180 cm)

Ideale lengte matras

De lengte van het matras wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl ook dit een belangrijk aspect kan zijn. Vooral voor ons relatief lange Nederlanders is het geen overbodige luxe om voor een wat langer matras te kiezen. De ideale matraslengte is ongeveer 20 centimeter langer dan jijzelf. Vaak bestaat de keuze uit:

  • Een matras van 200 cm
  • Een matras van 210 cm
  • Een matras van 220 cm

Ideale dikte matras

Soms kan ook de dikte van het matras iets zijn om mee te nemen in je overweging. Wanneer je bijvoorbeeld wat zwaarder bent, kan een dikker matras fijner zijn. Matrassen moeten minstens 15 cm dik zijn, maar dikker dan 25 cm komt eigenlijk nauwelijks voor. Deze matrasdikte is voldoende om maximale steun en comfort te bieden.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  • Koudschuim matras

Een van de populairste vullingen is koudschuim. Door de open celstructuur ventileert koudschuim goed. Ook neemt het makkelijk vocht op. Niet onbelangrijk, gezien een volwassen persoon ongeveer een kwart tot een halve liter vocht per nacht verliest. Daarnaast is koudschuim erg veerkrachtig.

  • Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit metalen springveren die los van elkaar bewegen. Door te variëren in de hoeveelheid veren, de dikte van het draad en de hoogte van de veer kunnen er speciale drukzones in het matras worden aangebracht. Door de veren, die veel open ruimte doorlaten, is het materiaal ventilerend en vochtabsorberend.

  • Traagschuim matras

Doordat traagschuim zich volledig aanpast aan het lichaam, biedt het een hoog ligcomfort. Wel wordt traagschuim door de gesloten celstructuur snel warm en is het minder goed in staat om vocht op te nemen. Om die redenen bestaat vaak alleen de toplaag uit traagschuim en de rest van het matras uit pocketvering of koudschuim.

  • Latex matras

Latex is een erg veerkrachtige rubbersoort. Ook latex heeft een gesloten celstructuur en voelt zelfs nog warmer aan dan traagschuim. Het ‘Talalay matras’ is een luxere versie van het traditionele latex matras en heeft wel een open celstructuur, waardoor dit matras wel goed ventileert.

  • Hybride matrassen

Veel matrassen bestaan uit meer dan één materiaal. Deze zogenoemde hybride matrassen combineren vaak een kern van pocketvering met een toplaag van bijvoorbeeld traagschuim of latex. Hybride matrassen zijn tegenwoordig niet meer uit bedden- en matraswinkels weg te denken.

  • Binnenvering matras

Een binnenvering matras verschilt van een pocketvering matras doordat de veren wel met elkaar verbonden zijn. Dit geeft een wat steviger effect, wat over het algemeen als minder comfortabel wordt beschouwd. Binnenvering is daarom minder populair dan pocketvering, maar wel een stuk goedkoper.

  • Polyether matras

Het meest simpele materiaal voor matrassen is polyether. Polyether wordt vaak gebruikt voor kinderbedden en logeerbedden, omdat het weinig bijzonders te bieden heeft en ideaal is voor slapers met weinig gewicht. Polyether is veruit het goedkoopste materiaal.

Nieuw matras kopen? Neem dit mee in je beslissing.

Heb je besloten een nieuw matras te kopen? Let dan hierop:

  • Koop je een matras via het internet, lees dan eerst de reviews, ook die van de winkel waar je het matras bestelt. Op Trustpilot vind je eerlijke reviews van mensen die jou zijn voorgegaan. Niets vervelender dan een miskoop, of erger nog: een matras dat nooit is afgeleverd.
  • Kijk goed hoe lang de garantie is. Een garantie van 10 jaar is ideaal, aangezien de meeste materialen ongeveer zo lang meegaan. Is de garantieperiode veel korter, bijvoorbeeld slechts 3 jaar, dan is een ander matras waarschijnlijk een beter idee.
  • Kijk of er een mogelijkheid tot proefslapen is. Veel matrassenzaken bieden een proefslaapperiode van meerdere weken of zelfs maanden aan. Is dit niet het geval, dan is het misschien verstandig om even verder te kijken. Je kunt nog zoveel positieve reviews lezen, maar niemand kan beter dan jijzelf bepalen of een matras lekker ligt of niet.

Veel gestelde vragen

Wat is een goed matras?

Een goed matras is een matras dat aansluit op jouw lichaamstype en persoonlijke voorkeuren. Wat fijn is voor de een, kan oncomfortabel zijn voor de ander. Ga bij het kiezen van een nieuw matras dus goed af op je gevoel.  

Welk matras past bij mij?

Let bij het kiezen van een nieuw matras op je slaaphouding, het ventilerend en vochtabsorberend vermogen van het matras, de ondersteuning en veerkracht, en in welke mate het matras in staat is om jouw temperatuur op peil te houden. Let ook op zaken als lengte, breedte en dikte van het matras.

Welk matras moet ik kiezen?

Dat is helemaal aan jou. Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een matras, neem dan contact met ons op.

Meer berichten over slapen

Slaapinformatie

Huisdieren in de slaapkamer : 3 redenen waarom niet

Inhoudsopgave Tonen Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen er soms gelukkig van worden als hun huisdier samen in dezelfde ruimte slaapt, omdat dit kalmerend zou werken.

Slaapinformatie

Frisdranken of koffie voor het slapengaan: dit is het effect

Inhoudsopgave Tonen - Effecten van frisdranken of koffie voor het slapengaanDe effecten van koffieAfbraak van melatonineOvergewicht- Onderzoek naar cafeïne en slaap- Het beste tijdstip voor koffie- Cafeïne is geen medicijnKoffie en frisdrank zijn veruit de meest gedronken dranken op een

Slaapprobleem

Overdag in slaap vallen

Inhoudsopgave Tonen - Over hypersomnie- Primaire hypersomniaNarcolepsieIdiopathische hypersomniePeriodieke hypersomnie (Kleine-Levin Syndroom)Habitueel slaaptekort- Symptomen en diagnoseOverdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.