Matt matras review

Review: Matt matras

Matt Sleeps is een relatief nieuw Nederlands merk dat zich richt op jongeren en dat enorm zichtbaar is met prachtige reclamecampagnes. Of het nu op televisie is of op internet, Matt Sleeps heeft de marketing wel bijzonder goed voor elkaar. Het Matt matras is een matras dat gecomprimeerd (samengeperst) is, en per post in een doos wordt verstuurd. Het matras wordt op proef aangeboden met een niet goed geld terug garantie en komt in juni 2023 door de consumentenbond beoordeeld als beste uit de test. Maar is het Matt matras ook wel echt een goed matras? Wij hebben het Matt matras geanalyseerd en zullen hieronder onze eerlijke mening met u delen.  Lees hier onze kritische review van de Matt Sleeps matras.

 

De voordelen van het Matt Sleeps matras

 

De nadelen van het Matt Sleeps matras

 

Opbouw van het Matt matras

Het Matt matras bestaat uit vier verschillende schuimlagen die je op verschillende manier kan plaatsten waardoor er een andere stevigheid ontstaat. Hieronder zullen we de verschillende lagen met u doornemen.

Matt matras review samenstelling matras

  1. Hypersupport 4 cm
  2. Traagschuim laag 4 cm
  3. Koudschuim zacht 8 cm
  4. Koudschuim hard 8 cm

De lagen die Matt in haar matras gebruikt kunnen naar eigen wens geplaatst worden, echter werkt een matras het beste als deze progressieve tegendruk biedt. Dit houdt in dat het matras het beste tot zijn recht komt als de stevigste laag onder ligt en de zachtste laag boven.

 

Progressieve tegendruk

Er is wel degelijk een reden waarom goede matrassen een specifieke progressieve opbouw hebben. Een goed matras biedt progressieve tegendruk. Als een matras opbouwende tegendruk biedt werkt dit veel beter dan een matras dat geen progressieve tegendruk biedt. Feitelijk zou een matras steeds steviger moeten worden naarmate je er meer in weg zakt. Een matras kan ook progressief opgebouwd worden waardoor het ligcomfort veel beter is maar ook de ondersteuning werkt een stuk beter. Het is ook de progressieve druk die zorgt voor het comfort. Je kan het Matt matras aanpassen wanneer je wil, maar als je de beste steun en comfort wilt hebben, dan zou de zachtste laag boven moeten liggen en de lagen eronder moeten steeds steviger worden. Uitsluitend dan zal het matras de meeste ondersteuning en comfort kunnen bieden.

 

De ondersteuning van het Matt matras

Het kan niet anders dat Matt de ondersteuning bedoeld heeft uit de twee lagen koudschuim. Koudschuim is bijzonder veerkrachtig en biedt zodoende veel steun. De kwaliteit wordt in HR-waarde uitgedrukt en loopt van HR 30 naar HR 65. Hoe hoger de HR-waarde van koudschuim des te hoger de densiteit en elasticiteit. In de regel betekent koudschuim met een hoger HR dat de kwaliteit beter is. Matt gebruikt koudschuim HR 40 voor zowel de stevige koudschuimlaag als de zachter koudschuimlaag, opzich is dat goed maar een HR van 50 of hoger heeft eerder mijn voorkeur. Het Matt matras krijgt van de consumentenbond een score van 6,3 voor het onderdeel ondersteuning voor buikslapers maar daarover later meer.

 

Traagschuim boven of onder?

Als je de koudschuim laag boven legt is de ventilatie iets beter maar de ondersteuning minder. Als je de traagschuim laag boven legt is de ventilatie minder maar heb je een betere drukontlasting.  Je zult dus toch een compromis moeten sluiten.

 

De tijk van het Matt matras

Er zijn aspecten van het Matt matras die goed zijn zoals het natuurlijk Tencell dat gebruikt wordt en de  voorwaarden van het Matt matras en de geboden proeftijd met de niet goed geld terug garantie is goed. Maar de kwaliteit van de Matt matras tijk vind ik niet optimaal. De tijk bestaat voor een groot  gedeelte uit synthetische materialen op een deel van  de tijk na. Hoewel de binnenkant van de tijk van het Matt matras ook voor 62% uit polyester bestaat. De tijk (het textiel van het matras) is gemaakt van een mix van 19% Tencel, 19% viscose en 62% polyester. De onderzijde van de tijk (het blauwe gedeelte) is 100% polyester. De tijk is relatief dun en afritsbaar en wasbaar. De onderkant en zijkant van het matras zijn op 60 graden te wassen. Echter is de topstof waar op wordt gelegen enkel wasbaar op 40 graden. Volgens de norm, kan Tencel officieel zelfs maar op 30 graden gewassen worden wat huisstofmijt niet doodt. Hierdoor is het matras dus feitelijk niet geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Polyesther neemt slecht vocht op en voelt voor veel mensen nogal warm. Daarnaast wordt polyester statisch door wrijving waardoor het stof gaat aantrekken. De tijk is niet gebiesd waardoor de randen van het matras gemakkelijk krom (rond) kunnen trekken.

 

Matt Matras – Ligcomfort en ondersteuning

Over het comfort van het Matt matras kan ik niet oordelen en mijn ervaring is dat comfort een zeer persoonlijke kwestie is (of iets fijn en prettig is of niet). Hetzelfde geldt voor de ondersteuning. Want of het Matt matras de juiste ondersteuning biedt is volledig afhankelijk van het type lichaam dat op het matras rust én hoe het matras is opgebouwd (hoe de lagen zijn neergelegd). Het Matt matras krijgt een score van 7,7 voor het onderdeel comfort vanuit de consumentenbond. Ter vergelijk: het Emma matras kreeg een score van 7,3.

 

Aanpasbare matrassen uniek voordeel of extra voordelig voor Matt?

Aanpasbare matrassen zijn er in meerdere mogelijkheden en bestaan ook al jaren. Zoals het Matt matras in elkaar zit is niet nieuw maar daarover straks meer. Er zijn matrassen die door middel van een luchtbalg harder en zachter te maken zijn. Dit kan handmatig of door middel van een afstandsbediening. Op zich werkt dit goed hoewel bij temperatuur verschillen de stevigheid van het matras veranderd. Ook waterbedden zijn qua stevigheid door middel van meer of minder water harder en zachter te maken. Er zijn ook bedbodems zoals schotelbodems die je plaatselijk harder en zachter kunt instellen. Mensen met rugklachten kunnen heel moeilijk de juiste stevigheid vinden en twijfelen continue of het wel goed ingesteld is omdat de rugklachten niet direct na één nacht verdwijnen. Bij een aanpassing zal je het matras minimaal één week zo moeten proberen alvorens je weer een verandering aanbrengt.

 

Het voordeel van losse lagen voor de fabrikant (Matt Sleeps)

Matt Sleeps verstuurd de matrassen per pakketpost naar de klanten thuis. Hiermee besparen ze veel kosten zoals magazijnopslag omdat de matrassen natuurlijk minder ruimte innemen. Ook zijn de transportkosten een stuk lager door de kleinere afmetingen dan van matrassen die niet gecomprimeerd worden thuisbezorgd. Omdat er geen andere matrashardheden bestaan, bespaart Matt hier ook slim op de kosten omdat omruilen niet kan. Doordat de hardheid zelf gekozen kan worden door de volgorde van de losse lagen aan te passen scheelt het is dus veel in kosten, maar zoals ik al aangaf heeft het ook invloed op de ondersteuning en kwaliteit van het matras.

 

Losse lagen schuim

Het idee van het Matt Sleeps matras is niet nieuw. Er zijn al jaren matrassen op de markt die precies op dezelfde manier aanpasbaar zijn. De invloed van de samenwerking tussen het Matt matras en studenten van de  TU lijkt mij dan ook minimaal, maar door dit in reclame uitingen te noemen lijkt het wel zo.  Ik  heb een aantal vergelijkbare matrassen gezocht om te laten zien dat er meerdere aanpasbare matrassen zijn die erg vergelijkbaar zijn aan die van Matt Sleeps.

Zo is er bijvoorbeeld het Walmart (DSstyles 8-Inch Mattress) matras dat ook bestaat uit 4 verschillende lagen schuim die uitwisselbaar zijn om zodoende de stevigheid van het matras te kunnen aanpassen. Het Walmart matras wordt verkocht voor slechts $199,-, alleen helaas niet in Nederland te verkrijgen. Maar ook het Elviros matras, het Newentor matras, het Ecosa matras, het Onebed en het  Morningstar matras zijn aanpasbaar d.m.v. losse lagen schuim. Het Morningstar matras biedt feitelijk nog iets meer omdat je bij het Morningstar matras ook de schouderzone kan veranderen, dit is tevens ook de enige uit deze rij die verkrijgbaar is in Nederland.

Hieronder een lijst met de vergelijkbare matrassen:

Bedrijf incl landcode: Opgericht in: Aantal lagen schuim:
Matt Sleeps (NL) 2016 4
Elviros (USA) 2017 2
Ecosa (AU) 2015 3
Newentor (DU) 2017 3
Onebed (AU) 2015 3
Morningstar (NL) 2020 4

 

Ervaringen van klanten met Matt Sleeps

Matt Sleeps klachten

Matt is een jong bedrijf dat relatief kort bestaat. Op Trustpilot kom je maar weinig klachten tegen over het Matt matras wel kom ik daar meerde klachten tegen over het retourbeleid. Het retourbeleid als het om toppers en of hoofdkussens gaat wordt kennelijk op de site niet volledig duidelijk uitgelegd omdat de problemen steeds hierover gaan. Hierin zou Matt kunnen verbeteren en dit duidelijker op de site aangeven. Als je kijkt bij google reviews over het Matt matras kom ik daar beduidend meer klachten tegen over Matt sleeps, zie de google reviews hier.  Ook zijn er meerde problemen te vinden over het afleveren echter komen die volgens Matt steeds door de vervoerder.

Op www.nederlandreview.nl zijn wel meerdere klachten over Matt te vinden echter gaan deze klachten met name over afleverproblemen en of het niet nakomen van gemaakte afspraken.

Matt Sleeps ervaringen

De ervaringen van mensen die op Matt slapen zijn positief. Bij het lezen van de reviews over het Matt sleeps matras zijn vrijwel alle klanten blij met de service en de nieuwe slaap ervaring. Hierbij is het wel van belang te realiseren dat Matt geen gebruik maakt van de betaalde functies van Trustpilot en dus geen automatische review uitnodigingen stuurt naar klanten. Reviews zijn hierdoor te manipuleren. Dit geldt eveneens voor Google Reviews. Het zou dus kunnen dat enkel klanten die uiten tevreden te zijn, worden gevraagd om het schrijven van een review.

Consumentenbond over het Matt Sleeps Matras

Wat zegt de Consumentenbond over het Matt matras?

De Consumentenbond heeft het Matt matras als beste beoordeeld op slaapcomfort en aankoop voorwaarden. Het Matt matras scoorde minder goed op de vochtdoorlatendheid – hierdoor is het matras niet bijzonder geschikt voor mensen die transpireren. Dat de consumentenbond het Matt Sleeps matras als beste beoordeeld heeft zegt feitelijk niet zo veel. Per slot van rekening was hiervoor bijna 2 jaar lang een matras uit de schappen van de supermarkt (Lidl) de Beste Koop matras. Ook het Emma matras wat vele malen de prijs won, is met hetzelfde matras niet eens meer in de top 5 te vinden.

 

Beste uit de test consumentenbond

De uitslagen van de matrassentest van de consumentenbond zijn voor mij vreemd en verwarrend. De meeste matrassen- en beddenspecialisten die ik ken hebben hun bedenkingen over de uitslagen van de test en dat is ook niet verwonderlijk als je bijvoorbeeld kijkt naar het Lidl matras dat tot begin dit jaar (2023) nog de Beste koop was. Hoe vreemd dat een matras uit de schappen van een supermarkt, gemaakt met de goedkoopste materialen en slechts €100,- kost, het beste matras van Nederland zou zijn. Maar ook het Emma matras was bijna twee jaar volgens de consumentenbond het beste matras van Nederland, onze mening hierover kun je in onze Review van Emma lezen. Als de puntentelling van de matrassentest 60% over het aanschafbedrag gaat zullen alleen goedkope matrassen “winnen” en zullen duurdere matras altijd verliezen.

 

Levensduur test van het Matt matras door de consumentenbond

Over de levensduur van het Matt matras kan ik weinig zeggen. De Consumentenbond heeft het Matt matras een 7,6 gegeven voor de levensduurtest. Maar dit cijfer zegt mij heel weinig zeker als je bedenkt dat het Emma matras een 9,5 kreeg voor de levensduurtest. Door het feit dat vrijwel alle testen mechanisch gedaan worden krijg je hierdoor in mijn optiek totaal verkeerde uitslagen. Schuim reageert bijvoorbeeld bijzonder sterk op vocht maar ook op warmte. Bij warmte wordt schuim altijd een stuk zachter en precies hetzelfde geldt als het vochtig wordt. Dit soort zaken worden door de consumentenbond niet meegenomen in de duurzaamheidstest (anno 2023-2024) terwijl dit grote consequenties heeft. Daarnaast wordt de uitslag van de matrassen test voor 60% bepaald door de aanschafprijs. Mede hierdoor zegt de consumentenbond matrassentest mij bijzonder weinig.

 

Marketing

Matt marketing

Een ding is zeker, Matt’s marketing is geweldig gedaan. Al voordat de consumentenbond het matras getest had was Matt al bijzonder goed bezig wat hun marketing betreft. Het goed onder de aandacht brengen van de mogelijkheid van de aanpasbaarheid en hoe makkelijk en fijn het allemaal wel niet is.  Verder is het concept hetzelfde en niet uniek en net zoals alle start-ups gebruiken, namelijk het matras comprimeren (samenpersen) en in een doos versturen. Matt zou uniek en het meest innovatieve matras van Nederland zijn. Dat is leuk bedacht en slim ingezet maar klopt dus niet. Uniek is het in elk geval niet, zoals we hierboven al aangaven met alle andere aanbieders van instelbare matrassen dmv schuimlagen.

Matt maakt gebruik van vrijwel alle marketingtechnieken in matrassenland zoals tv-reclame, Facebook en Instagram en heeft ook (zo lijkt het) zijn eigen informatiesite die bedtwijfelaars.nl heet, waar Mattsleeps vrijwel altijd de beste keuze is. Marketing begeeft zich vaak op het randje over wat kan en niet kan en zo ook Matt Sleeps alhoewel ze wel sympathiek overkomen. Zo stelt Matt (20-10-2023) dat het merk nummer één is op trustpilot op het gebied van slaapkamers, maar dit is niet waar zoals nu ook op de website van Trustpilot zelf in een waarschuwing is weergegeven:

Matt matras review trustpilot

Matt Sleeps certificaten en groene keuze

De schuimlagen van Matt hebben het CertPuir label, zijn LGA getest en hebben het Oko-Tex certificaat. Dat zijn belangrijke voordelen maar de consumentenbond geeft het Matt matras hierdoor de Groene Keuze!? Dit is uiterst vreemd want dit zou automatisch impliceren dat elke leverancier die deze labels heeft een Groene Keuze is. Dit zijn echter de meest voorkomende labels die vrijwel iedereen heeft.

 

Service van Matt Sleeps

Matt Sleeps garantie

Matt sleeps biedt 10 jaar garantie op het Matt matras als de kuilvorming meer dan 2,5 centimeter is. Matt zegt over deze garantie het volgende: Bij een beroep op garantie gaan we eerst de klacht beoordelen. Als inderdaad sprake is van een situatie waarin de garantie geldt, gaan we kijken hoe we jou gaan helpen. We kunnen ervoor kiezen om je product te repareren of te vervangen. Dit betekent dat je dus niet altijd een nieuw product krijgt. Om een beroep te doen op garantie, moet je dit binnen de voor dat product of onderdeel aangeven garantietermijn schriftelijk aan ons kenbaar maken.

 

Matt heeft geen fysieke winkels

Het Matt matras wordt niet verkocht via fysieke winkels maar alleen online. Het matras is wel uit te proberen in de Supperclub in Amsterdam.

 

Matt neemt géén oude matrassen mee voor recycling

Als u uw oude matras wilt meegeven kan dit bij Matt sleeps niet omdat het matras in een doos met de post afgeleverd wordt. Dit is jammer aangezien oude matrassen het beste gerecycled kunnen worden wat goed is voor het milieu.

U kunt natuurlijk zelf grofvuil bellen is op de site van Matt sleeps te lezen echter werkt dit in elke gemeente anders. In sommige gemeentes moet het matras bijvoorbeeld zelf gebracht worden.

 

Matt sleeps proeftijd

Een groot voordeel van De Matt matrassen is dat ze 120 dagen op proef gegeven worden met een niet goed geld terug garantie. Toppers en hoofdkussens en andere producten van Matt sleeps zijn uitgesloten en worden niet op proef aangeboden. Matt geeft hierover aan: Je kan vanaf de dertigste dag na leverdatum van het matras aangeven dat je het matras wil retourneren, door een retourverzoek te doen via www. Mattsleeps.com/retour. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je pas na 30 dagen een goed oordeel kan vormen. Ik kan me hier goed in vinden. Het lichaam heeft deze periode ook zeker nodig om te kunnen wennen.

 

Eindconclusie van het Matt matras review

Het Matt matras lijkt innovatief maar blijkt al jaren door allerlei aanbieders op precies dezelfde manier verkocht te worden. Dat de consumentenbond dit matras als beste beoordeeld heeft zegt niet zo veel. Wel vind ik dat de prijs die Matt Sleeps vraagt voor zijn matrassen fair is. Ook de proefperiode van 120 dagen is goed. Dit geeft voldoende tijd om te ondekken of het matras past bij je eigen wens. Houdt er alleen wel rekening mee dat er wordt aangegeven dat er 6 hardheden mogelijk zijn, maar dat dit betekent dat in sommige configuraties de zachte lagen onderop komen. Dit gaat tegen het principe in dat een goed matras progressief is opgebouwd.

Veel gestelde vragen

Voor wie is het Matt matras geschikt?

Volgens Matt Sleeps zelf is het matras geschikt voor personen die tussen de 20 en 150 Kg wegen.

Hoe pas je het Matt matras het beste aan?

Een voordeel aan het Matt matras is dat deze aanpasbaar is door de lagen te veranderen. Zoals al eerder aangegeven in dit artikel is dat één functie van de hypersupport laag  de goede ventilatie is. Als deze laag niet als bovenste laag gebruikt wordt vervalt het ventilerende effect van deze laag. En dat geldt voor alle eigenschappen van elke individuele laag. De traagschuim-laag zou dicht bij het lichaam moeten liggen om het malvormende effect te laten plaats vinden. Deze laag zou dus nooit onderop mogen liggen. Hoe leg je de lagen in het Matt matras het beste neer? Het beste leg je de schuimlagen van het Matt matras progressief neer. Dat wil zeggen de zachtste laag boven en de stevigste laag onder. Pas dan biedt het matras optimale progressieve tegendruk waardoor u het meeste kans maakt op een juiste ergonomie (houding) en dat het matras dan ook het meeste comfort biedt. Matt biedt deze samenstelling van het matras standaard ook zo aan. Dus als u niets aan het Matt matras veranderd krijgt u hem zo in huis.

Hoe lang is de levertijd van Matt Sleeps matrassen?

Volgens de website van Matt Sleeps is dat 5 werkdagen tot 2 weken. Dit varieert echter logischerwijs per besteld product.

Wat is de Matt sleeps levensduur?

Over de levensduur van het Matt matras kan ik u niet zo veel vertellen. Matt bestaat nog maar een paar jaar waardoor we hier geen conclusie over kunnen delen. We kunnen er van uit gaan dat het Matt matras 10 jaar zal meegaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.