Beste matras bij heupklachten

Voelen je heupen stram en stijf na het opstaan? De kans is groot dat je matras deze klachten veroorzaakt. Een verkeerd of versleten matras is namelijk niet goed in staat om het gewicht van de heupen goed op te vangen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras? Wij vertellen het je.  

 

Beste matras bij heupklachten en artrose

Om heupklachten te voorkomen, is het belangrijk dat de druk op je heupen zoveel mogelijk wordt gereduceerd. Dat wordt bereikt met een drukverlagend matras van bijvoorbeeld traagschuim. Zo’n type matras zorgt ervoor dat jouw heupen lekker kunnen wegzakken zonder dat er frictie ontstaat. Tegelijkertijd is het cruciaal dat je wervelkolom in een rechte lijn blijft liggen, dus té ver wegzakken is ook niet goed. Het beste matras bij heuppijn is dus zowel drukverlagend als ondersteunend en beschikt over de juiste zoneverdeling. Het is hoe dan ook belangrijk dat je rug recht wordt uitgelijnd. 

 

Invloed van een matras op jouw heupklachten

De heupen worden in het dagelijks leven flink belast. Lopen, bukken, zitten, traplopen: bij alles waar je je lichaam voor nodig hebt, gebruik je je heupen. Het is daarom essentieel dat je heupen ’s nachts goed kunnen herstellen. Dat lukt niet met een verkeerd matras. Zo zorgt een te hard matras voor een verkeerde houding en daarmee nog meer druk op de heupen. Een zacht matras doet hetzelfde. Een matras dat jouw lichaam op de juiste manier ondersteunt, zorgt ervoor dat jouw lichaam volledig kan ontspannen en dat pijn in onder andere de heupen aanzienlijk wordt verminderd. Bekijk de beste aanpasbare matrassen eens als je graag thuis op het gemak wilt ervaren wat nou werkt voor jou en jouw klachten.

 

Top 8 matrassen tegen heuppijn van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Ieder matras heeft zijn eigen voor en nadelen. Maar een matras dat je problemen oplost heeft toch geen nadelen?

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Beste slaaphouding bij artrose en heuppijn

De meeste mensen slapen op hun zij, wat helaas geen ideale slaaphouding is bij heupklachten. Zijslapen veroorzaakt namelijk extra druk op de heupen. Als je rugklachten hebt, is het daarom beter om op je rug te slapen. In deze houding ontstaat er weinig druk op de heupen en is het gemakkelijker om je ruggenwervel in een rechte lijn te houden. Let er ook hier op dat het matras niet te hard of te zacht is, want dat kan onderrugklachten geven.  

 

Slecht en oud matras verergeren de pijn in de heup

Matrassen worden op den duur minder stevig, waardoor er kuilvorming kan ontstaan. Een ingezakt matras leidt tot een mindere ondersteuning van jouw lichaam. Net als bij een te zacht matras zakken je heupen dan te ver weg, waardoor de druk op die zone vergroot wordt. Wees er dus alert op of je matras aan vervanging toe is. Naast gewrichtspijn merk je dit aan vieze geurtjes, weinig veerkracht en een slechte nachtrust.  

 

De juiste hardheid en ondersteuning voor jouw lichaam 

Het is lastig te zeggen welke matras hardheid goed is bij heupklachten. ‘Hard’ heeft voor iedereen namelijk een andere betekenis. Uiteindelijk gaat het erom dat je heupen goed ondersteund worden en je in een natuurlijke houding ligt. Als je wat zwaarder bent, raden we aan voor een relatief hard matras te gaan, omdat je er anders te ver doorheen zakt. Weeg je niet zoveel, dan kun je naar de wat zachtere matrassen kijken. Kies nooit zomaar een matras: laat je goed informeren en maak als het kan gebruik van proefslapen. 

 

Is dit matras geschikt voor jou?

Als je last hebt van heuppijn na het opstaan, kan dat weleens een teken zijn dat je een ander matras nodig hebt. Een drukverlagend en ondersteunend matras zorgt ervoor dat jouw heupen comfortabel kunnen wegzakken, wat de druk op de heupzone vermindert, én dat je heupen op de juiste wijze worden ondersteund. Ook als je een zijslaper bent, kun je baat hebben bij zo’n matras. In deze houding is de druk op de heupen namelijk het grootst. 

Veel gestelde vragen

Kan een matras mijn last van heup verminderen?

Ja, een goed matras kan heupklachten sterk verminderen. Dat heeft te maken met de manier waarop een matras het lichaam en specifiek de heupen opvangt. Ligt de ruggenwervel tijdens het slapen niet in een rechte lijn, dan kan dat allerlei vervelende klachten geven, waaronder heuppijn.

Wat voor soort matras is het beste voor heupklachten?

Bij heuppijn is een ondersteunend en drukverlagend matras het beste. Het is namelijk belangrijk dat de heupzone voldoende kan wegzakken en tegelijkertijd wordt opgevangen door het matras. Zo wordt de wervelkolom in een rechte positie gehouden, wat heupklachten tegengaat.

Kan een matras invloed hebben op heupklachten?

Omdat je heupen in het dagelijks leven veel te verduren krijgen, is het van belang dat ze ’s nachts optimaal kunnen ontspannen en herstellen. Spanning op de heupzone tijdens het slapen is dus funest en veroorzaakt of verergert heupklachten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.