Beste nekklachten matras

Word je iedere ochtend weer wakker met een stijve nek? Neem dan je matras en kussen eens onder de loep. Vooral als je op je buik slaapt, is de impact van jouw matras en kussen op je nek groot. Wij helpen je bij het kiezen van het beste matras en kussen voor jouw lichaamstype en slaaphouding, zodat je voortaan weer zonder pijn en uitgerust wakker wordt.   

 

Beste matras bij nekklachten

Bij nek- en rugklachten is een matras dat spanningen vermindert het beste. Een drukverlagend matras is bijvoorbeeld erg effectief doordat de druk op het lichaam tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast is goede ondersteuning belangrijk. Te diep wegzakken leidt namelijk ook tot spanningen. 

Tip: kijk ook naar je kussen. Het kussen moet de ruimte tussen het matras en de nek opvangen. Een verkeerd kussen leidt tot onnatuurlijke draaiingen in de nek, waar je geheid last van gaat krijgen. 

 

De invloed van een matras op jouw nek

Je matras heeft grote invloed op hoe je nek tijdens het slapen ligt. Als een matras niet goed ondersteunt, ontstaat er een onnatuurlijke bocht in je ruggenwervel. Je nek komt dan scheef te liggen. Net zo belangrijk is je kussen: is deze te plat of juist te bol, dan krijg je een knik in je nek. Een richtlijn voor het kiezen van het juiste kussen is afgaan op je slaaphouding: voor een rug- of buikslaper is een platter kussen prettig, zodat je hoofd niet teveel omhoog ‘wipt’. Een zijslaper heeft meer aan een boller kussen, omdat dit de bovenste ruggenwervels beter opvangt.  

 

Top 8 matrassen tegen nekpijn van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

 

 Voordelen

 

Nadelen

 

Hardheid bepalen voor de beste ondersteuning voor jouw nek

Hoe hard een matras moet zijn bij nek- en eventueel rugklachten, is voor iedere persoon anders. Zo heeft een zware slaper een harder matras nodig dan een lichte slaper. Slaap je bijvoorbeeld op je zij, dan kan een zacht matras juist prettig zijn, anders kunnen je schouders en heupen niet voldoende wegzakken. In ieder geval gaat het erom dat de ruggenwervel in een rechte lijn ligt. Is dat niet het geval, dan is je nek daar de dupe van.     

 

Een oud matras kan jouw nek klachten verergeren

Een matras dat oud en versleten is, is niet meer in staat om jouw lichaam op de juiste wijze te ondersteunen. Het matras verliest dan namelijk veerkracht, wat het risico op wegzakken vergroot. Wanneer je lichaam te diep wegzakt, ontstaat er een kromming in de wervelkolom en dus een continue spanning op je nek. Nekklachten zijn het gevolg. 

 

De beste slaaphouding bij nekklachten

Misschien vraag je je af of je slaaphouding je nekklachten verergert. Voor buikslapers hebben we slecht nieuws: in deze houding ligt je nek altijd in een draai. Bij een gevoelige nek is het dus beter om een andere slaaphouding aan te nemen. De beste houding is op de rug, omdat het in deze houding het makkelijkst is om de ruggenwervels recht te houden. Zijslapen kan ook, mits de heupen en schouders op de juiste manier in het matras kunnen zakken.  

 

Is dit matras geschikt voor jou?

Wie met nekklachten kampt, doet er goed aan om naar een ander matras en/of kussen te kijken. Om het risico op klachten te verminderen, is het te allen tijde van belang dat je wervelkolom in jouw favoriete slaaphouding in een rechte lijn ligt. Laat je hier goed over informeren en test een matras en/of kussen voor een langere periode uit als die mogelijkheid er is.

Veel gestelde vragen

Hoe kies ik een goed matras tegen nekpijn?

Een goed matras tegen nek- en rugpijn werkt drukverlagend en ondersteunt de wervelkolom zodanig dat deze in een rechte lijn ligt. Daarnaast is het ook belangrijk dat het kussen de ruimte tussen het matras en de nek goed opvangt. Gebeurt dit niet, dan komt er extra spanning op de nek te staan, wat klachten verergert.

Is een hard of zacht matras beter voor mijn nek?

Welke hardheid je nodig hebt, hangt af van je lichaamstype en slaaphouding. Wat jouw situatie ook is; het is altijd van belang dat de ruggenwervels in een natuurlijke houding liggen, anders komt de nek in een knik te liggen.

Veroorzaakt mijn oude matras nekklachten?

Als een matras oud en versleten is, zakt het lichaam te ver door. Omdat daardoor de ruggenwervel scheef komt te liggen, krijgt je nek en eventueel rug daar last van. Het is dus verstandig om een matras tijdig te vervangen om nek- en rugpijn te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.