Beste medische matras

Er kunnen verschillende redenen zijn om een medisch matras aan te schaffen. Misschien werk je in de zorgsector en zoek je de beste matrassen voor in het ziekenhuis. Of je hebt last van ernstige rugklachten, bent langdurig ziek of herstellende van een operatie. Het aanschaffen van een medisch matras kan een ingewikkelde klus zijn. Daarom helpen we je hierbij.

 

Beste medische matrassen

Een medisch matras moet aan strenge eisen voldoen. Ten eerste moet het comfortabel zijn, omdat er voor langere tijd gebruik van wordt gemaakt. Ook is het belangrijk dat het matras niet doorzakt, op de juiste wijze ondersteunt en goed ventileert. Daarnaast is een optimale drukverdeling belangrijk: vooral bij pijn mag er op kwetsbare plekken zo weinig mogelijk frictie ontstaan. Veel medische matrassen bevatten daarom een toplaag van traagschuim.

 

Wat is een medisch matras?

Mensen met medische aandoeningen of fysieke beperkingen hebben in hun slaap de beste ondersteuning nodig. Een medisch matras is dan ook van hoge kwaliteit. Veel medische matrassen worden vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen. Traagschuim is populair als toplaag, omdat het aanpassend vermogen van dit schuim voor een gelijkmatige druk zorgt. De kern van medische matrassen bestaat vaak uit pocketvering omdat hiermee speciale drukpunten kunnen worden aangebracht, wat ideaal is bij pijnklachten. Kwalitatief koudschuim is ideaal voor het creëren van progressieve tegendruk en wordt daarom in medische matrassen ook veel gebruikt. 

 

Tips wanneer je een medisch matras wilt kopen

Bij het kopen van een medisch matras kijk je in eerste instantie naar het materiaal. Welk materiaal voor jou het beste is, hangt af van de situatie. Misschien zoek je een matras dat op alle fronten goed ondersteunt; dan is koudschuim of latex een goede optie. Heb je behoefte aan ondersteuning in speciale gebieden, dan biedt pocketvering uitkomst. Verder kun je letten op de dikte van het matras (meestal geldt hoe dikker, hoe comfortabeler), op hygiënische pluspunten zoals een wasbare tijk en bijvoorbeeld op aanpasbare hardheid. Misschien vind je extra zachtheid fijn als je wilt slapen, maar geef je de voorkeur aan stevigheid wanneer je in bed een boek leest. Laat je bij het kopen van een medisch matras altijd goed informeren. 

 

Top 8 medische matrassen van 2023*

 

De voor- en nadelen van dit type matras

Bekijk de balngrijkste voor en nadelen van medische matrassen.

 

Voordelen

 

Nadelen

 

Wanneer je recht hebt op medische matrassen vergoeding

Soms is het mogelijk om hulpmiddelen tijdens ziekte of revalidatie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering. Helaas gaat daar vaak wel een langdurig en ingewikkeld proces aan vooraf. Een medische verklaring van een arts kan dat proces versnellen, maar is niet altijd voldoende. Ook komt het vaak voor dat je eerst tijdelijk een anti-decubitus matras krijgt, voordat je op kosten van je verzekeraar een eigen medisch matras mag aanschaffen. Voor vragen over een eventuele vergoeding neem je het beste contact op met je zorgverzekeraar.

 

Medische matrassen ervaringen 

Omdat medische matrassen van hoge kwaliteit zijn, zijn de ervaringen met dit type matras over het algemeen erg positief. Zo beweren veel mensen dat hun rug-, nek- en gewrichtsklachten zijn verminderd. Anderen loven het comfortabele gevoel van deze matrassen, dat tot een diepere slaap en een uitgeruster gevoel leidt. Toch is het niet altijd verstandig om bij de aankoop van een matras af te gaan op de meningen van anderen, en zeker niet bij medische matrassen. Het is belangrijk dat je een matras kiest dat bij jouw conditie past.  

 

Werken medische matrassen voor rugklachten?

Medische matrassen zijn vanwege hun drukverlagende werking erg geschikt voor mensen met rugklachten. Doordat op deze manier de natuurlijke kromming van de wervelkolom geaccentueerd wordt, kunnen de wervels ontspannen liggen en is er geen sprake van pijnlijke drukpunten. Daarbij is het wel van belang dat het matras ook voldoende ondersteunt, anders zakt de rug te ver door. Daar zorgt een veerkrachtige kern voor. 

 

Is een medisch matras geschikt voor jou?

Ben je aan het bed gekluisterd door ziekte of een zware operatie? Heb je last van ernstige rugklachten of ergens anders in je lichaam pijn? Dan is een medisch matras iets voor jou. Deze matrassen scoren uitzonderlijk hoog op comfort, ondersteuning, drukverdeling en ventilatie. Soms wordt een medisch matras vergoed. Vraag je zorgverzekeraar naar de voorwaarden. 

Veel gestelde vragen

Wat is het beste medische matras?

Het beste medische matras voor jouw lichaamstype voldoet aan hoge eisen. Het matras moet drukpunten tot een minimum beperken, het lichaam op de juiste wijze ondersteunen en ook nog eens goed ventileren. Ook comfort is uiterst belangrijk, aangezien een medisch matras vaak niet alleen ’s nachts, maar ook overdag wordt gebruikt.

Heb ik recht op vergoeding voor een medisch matras?

Het kan lastig zijn om een vergoeding te krijgen voor een medisch matras. Een medische verklaring van een arts kan het proces versnellen, maar is geen garantie voor succes. Soms krijg je eerst tijdelijk een anti-decubitus matras voor je je eigen medische matras mag aanschaffen.

Wat zijn de ervaringen met medische matrassen?

Veel mensen zijn erg tevreden met hun medische matras, omdat dit type matras door de drukverlagende werking bijzonder comfortabel ligt en pijnklachten vermindert. Ga echter niet blind op de mening van anderen af en laat je altijd goed adviseren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang relevante kortingen en updates omtrent het verbeteren van jouw slaap.